Blogolj!

A mottó: a horvátok és a magyarok barátok!


Magyar-horvátnéptáncgála Csúzán

Horvátországban síkra szállnak azért, hogy az ottani magyarok jól érezzék magukat, de a magyarországi horvátok is úgy tapasztalják, hogy mindent elkövetnek az érdekükben.

Nagy öröm, hogy újból fejlődésnek indulhatnak a magyar-horvát kétoldalú kapcsolatok. Ennek jó kezdeti jele, hogy kedden szándéknyilatkozatot írtak alá a két ország közötti gázvezeték kétirányúsításáról - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt azt követően, hogy fogadta a horvát szábor külügyi bizottságát és annak elnökét, Miro Kovacot. A tárgyalások után a magyar politikus azt mondta, sok projekt körvonalazódik a magyar-horvát kétoldalú kapcsolatokban. Ezek közül kiemelte az energetikai és az infrastrukturális projekteket.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: "a két országban élő kisebbségek is összekötnek bennünket". Két projektet emelt ki: előrehaladott állapotban van a Pécsi Horvát Színház építése, és hasonlóan fontosnak tartják az eszéki magyar oktatási központ megvalósítását.

Megjegyezte, hogy a tárgyalások során sok külpolitikai kérdést is áttekintettek. Ezek közül egyet emelt ki: úgy tűnik, teljes az egyetértés abban, hogy az elkövetkezendő időben egy erős közép-európai építkezésnek kell jönnie. Magyarország és Horvátország egyaránt elkötelezett e tekintetben, ami a bővítési politikára és a keleti partnerségre is kihat - mondta a fideszes politikus.

Miro Kovac azt mondta: a mottójuk, hogy a horvátok és a magyarok barátok. Köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, és hangsúlyozta, hogy hamarosan várják Németh Zsoltot Horvátországba. Úgy vélekedett, mindkét félnek hasznos lenne, ha évente kétszer találkoznának egymással: egyszer Magyarországon, egyszer pedig Horvátországban.

A szomszédos országokban baráti népek élnek. Sok magyar látogatja Horvátországot, és fordítva, ezenfelül Magyarországon laknak horvát ajkú magyar, Horvátországban pedig magyar ajkú horvát állampolgárok.

Horvátországban síkra szállnak azért, hogy az ottani magyarok jól érezzék magukat, de a magyarországi horvátok is úgy tapasztalják, hogy mindent elkövetnek az érdekükben - hangoztatta Miro Kovac.

Megjegyezte: mindig vannak ugyanakkor megoldásra váró kérdések, Budapest és Zágráb viszonyában jelenleg például az INA és a Mol kapcsolatát kell rendezni. Abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy ebben a kérdésben is egyezségre jutnak majd, méghozzá baráti légkörben.Szavai szerint az elmúlt másfél évben érezhetően pozitív és jó atmoszféra alakult ki Magyarország és Horvátország között, és ez biztató jövőt vetít előre.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/39626/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?