Blogolj!

Felavatták a Hagyományos Székely Jövő Központot Csehétfalván


A központ eszköz a helyi erőforrások összegyűjtésére, bemutatására, egyúttal közösségi tér, ahol az itt élők megélhetik összetartozásukat, megélhetik magyarságukat.

A rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a központ eszköz a helyi erőforrások összegyűjtésére, bemutatására, egyúttal közösségi tér, ahol az itt élők megélhetik összetartozásukat, megélhetik magyarságukat.

A településen a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának 50 millió forintos támogatásával indítottak falumentő programot, amelynek részeként felavatták a központot.

Az államtitkár úgy fogalmazott:

"hálásak vagyunk, hogy az itt élők a történelem viharaiban is kitartottak gyökereik mellett, hűek maradtak hagyományaikhoz és kultúrájukhoz."

A legfontosabb törekvésünk, hogy a fiatalok is időről időre visszatérjenek ezekhez a gyökerekhez, szülőföldjükön tervezzenek jövőt maguk és családjuk számára. Ezt kívánjuk elősegíteni az iskolák folyamatos fejlesztésével, a szakképző intézmények korszerű felszerelésével, a fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások anyagi és szakmai megerősítésével - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette, hogy ennek a célnak a megvalósulását segíti ez a központ is.

Grezsa István kormánybiztos kiemelte, hogy Csehétfalva a Nyikó mente fogyó, pusztuló, színmagyar unitárius közösségeinek egyike. Hozzátette: több száz, hasonló gondokkal küzdő apró székely település található a Székelyföldön, ahol az elfogyás veszélye miatt beavatkozás szükséges.

A kormánybiztos elmondta, hogy a hagyományos mezőgazdasági tevékenységből élő csehétfalvi közösség az unitárius lelkész házaspár évtizedes közösségépítő munkájára alapozva fogalmazta meg a Hagyományos székely jövő falumentő programot.

Hozzátette: a program nemcsak pusztulásra ítélt székely parasztházakat mentett meg, hanem lehetőséget biztosított ifjúsági táborok szervezésére is. Az új rendeltetésű épületek célja - az értékmentésen túl - a székely mentalitás továbbadása.

Grezsa István úgy fogalmazott: a község lakói számára reményt jelent a beruházás, amely egyúttal a magyar nemzetépítés fontos része.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/42332/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Erdély,grezsa istván,nem nem soha,potápi árpád,székely
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?