Blogolj!

A szórványmentés az egyik legfontosabb nemzetpolitikai cél


Torockó. A szórványmagyarság egyik ikonikus helye

A szórványmagyarság olyan, mint a kenyér héja, mely összetartja a kenyeret. A kormány ennek szellemében kiemelt feladatának tekinti a szórványmagyarság megtartását.

Ezt a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondta a Vasárnapi Iskola Alapítvány Összetartás konferenciáján, Egerben.

Szilágyi Péter előadásában hangsúlyozta: 2010 óta a nemzetpolitika a kormányzati munka önálló szakterületeként működik, a szórványmentés pedig a kabinet nemzetpolitikai céljainak egyik legfontosabbika.

"Le szeretnénk mosni mindazt a gyalázatot, mely ezt az időszakot megelőzte. Célunk újra élővé tenni a határon túli magyarlakta területeket"

- fogalmazott a helyettes államtitkár. Emlékeztetett: a célok megfogalmazása szintjén már a rendszerváltást követően, 1990-ben megindult a nemzetpolitika újjászervezése, ám ezt követően 2010-ig számottevő gyakorlati lépés nem történt.

A magyar kormány ekkortól teremtette meg a jelenleg zajló munka törvényi kereteit, élén az alaptörvénnyel, amely kimondja: hazánk nem csak felelősséget érez, de felelősséget is vállal a határon túli magyarságért - mutatott rá. Szilágyi Péter a nemzet egyesítését szolgáló fontos intézkedésként említette az egyszerűsített honosítás lehetőségének megteremtését is.

A tematikusan támogatott területek közül kiemelkedő az oktatás és a gazdaság, továbbá a szórványkollégiumok és szórványközpontok életre hívása. Sikeres a Kőrösi, a Petőfi és a Rákóczi Szövetség által működtetett Kárpát-medencei diaszpóra program, azok célja a külhoni magyarság kötődésének és anyaországi kapcsolatainak erősítése - sorolta a helyettes államtitkár.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/42537/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,nem nem soha,szórványmagyarság,Világ magyarsága
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?