Blogolj!

Szlovákia: minél több magyarnak szavaznia kell


El kell érni, hogy Szlovákiában a november 4-i megyei választáson minél több magyar menjen el szavazni, mert ez a választás fontosabb lesz, mint a korábbi.

Ezt Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke mondta Nagymegyeren, a felvidéki magyar polgármesterek és képviselők VII. Önkormányzati Szabadegyetemén.

Menyhárt József hozzátette, a megyei választások tétjét jelzi, hogy az önkormányzatok dönthetnek az alsóbbrendű utak felújításáról, az iskolahálózat fenntartásáról, a turizmus fejlesztéséről és a szociális intézményekről.

Az alelnök ismertette, hogy az MKP öt megyében indít jelöltet. Nyitra megyében önálló megyefőnök-jelöltet állítottak Farkas Iván és Berényi József személyében. Pozsonyban az ellenzéki összefogás jelöltjét Juraj Drobát (Szabadság és Szolidaritás) támogatják.

Kassa megyében a Smer jelöltje, Richard Rasi mögé állt az MKP. A legerősebb kormánypárttal hagyományosan jó az együttműködés - emlékeztetett Menyhárt József.

Az MKP Besztercebánya megyében a legesélyesebb jelöltet támogatja, a párt célja, hogy a támogatott jelölt legyőzze Marian Kotlebát, "a fasisztoid Mi Szlovákiánk Néppárt elnökét" - mondta az alelnök.

A magyar oktatás ügye Szlovákiában

Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke a szlovákiai magyar oktatásügyről szóló előadásában elmondta, hogy Tanuló Szlovákia nevet viselő 258 oldalas stratégiában összesen két oldal foglalkozik a nem szlovák nyelvű oktatással, "a terület fejlesztésére nincs állami akarat".

A politikus rámutatott; az iskolák létét veszélyezteti az alacsony gyermeklétszám, az oktatás színvonalát pedig csökkenti, hogy a szlovák oktatásügy nem ad lehetőséget nemzetiségi specialitások, például az eltérő történelem megjelenésére. Szükség lenne továbbá egy magyar oktatási módszertani központ megteremtésére.

Kiss Beáta a gazdaságfejlesztést nevezte az MKP oktatási stratégiája egyik alapkövének, mivel a vidéki vállalkozások megerősödésével az itt élők elkötelezdődnek a magyar közösség felé. Az összes iskola megőrzésére nincs reális esély, az oktatás színvonalának megőrzését a kistérségi megállapodások jelenthetik.

Az MKP szeretné elérni, hogy az iskolák alacsony diáklétszámból származó többletköltségét finanszírozzák, bővítsék az iskolabuszok hálózatát, megteremtődjön az oktatást szakmailag támogató intézmény, valamint rendszeresítsék az iskolahálózat optimalizációját szolgáló kutatásokat.

Kiss Beáta tájékoztatása szerint Szlovákiában 2017-ben 252 általános iskola működik, közel 30 ezer tanulóval, közülük 2798 első osztályos. A 25 gimnáziumban 2016-ba 3465 diák járt, a 40 szakközépiskolában 5637 fiatal tanult.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/43559/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Felvidék,mkp,nem nem soha,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?