Blogolj!

Szalonképessé vált a magyarellenesség Romániában


Az utóbbi években a magyarellenesség már valamennyi politikai alakulatnál fellelhető, és általános politikai jelenséggé vált a magyarok beállítása valamiféle fenyegetésként.

Romániában szalonképessé vált a magyarellenesség és általában a kisebbségellenesség - véli Horváth István szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

A kisebbségkutató szociológus elmondta, korábban általában 20-25 százalékon mérték azoknak a romániai arányát, akik kirekesztő módon viszonyulnak a kisebbségekhez, egy friss felmérés szerint azonban ez az arány nőtt az utóbbi időben.

Horváth István szerint az 1990-es években és a 2000-es évek elején a magyarellenesség a szélsőséges, és a román társadalom által is marginálisnak tartott pártokhoz kötődött. Az utóbbi években azonban a magyarellenesség már valamennyi politikai alakulatnál fellelhető, és általános politikai jelenséggé vált a magyarok beállítása valamiféle fenyegetésként. Általánossá vált az a vélekedés, hogy a magyarok eltúlzott követeléseket hangoztatnak, zsarolják a román politikai elitet, és mert ez a vélemény pártok fölötti, nagyobb hatással van a közéletre.

A szociológus szerint Romániában nemcsak a politikai pártok vádolják meg egymást azzal, hogy engednek a magyar zsarolásnak, hanem az állami hatóságok is ráerősítenek a magyarellenességre, pedig nekik semmilyen hasznuk nem származik ebből. Példaként a külügyminisztérium vagy a fogyasztóvédelmi hatóság egyes megnyilvánulásait idézte.

A magyarellenesség harmadik szintjeként említette, hogy a sajtóban "mintha kötelező rovattá vált volna, hogy mit követtek el újabban a magyarok". Példaként hozta fel azt a hírt, hogy a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgó csapat játékosai nem énekelték a román himnuszt.

"Korábban is voltak olyan esetek, amikor a közbeszédben nem föltétlenül pozitívan jelentek meg a magyarok, de nem volt jellemző, hogy ezt folyamatosan napirenden tartsa a média"

- állapította meg Horváth István, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/44185/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,Erdély - Csángóföld,magyarellenesség,magyargyűlölet,nem nem soha,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Márta 2017-11-01 15:57:08
Mocskos románok! Se hazájuk, se nyelvük, se kultúrájuk! Már az ókori Rómának is csak egy provinciája volt! Leigázott, tudatlan,bunkó nemzetség!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?