Blogolj!

Sorsdöntő szavazás a felvidéki magyarok számára


Ma dől el, hogy milyen pozíciókat tud szerezni a felvidéki magyarság a stratégiai fontosságú megyei önkormányzatokban.

Megkezdődött Szlovákiában az ország történetében immár ötödik megyei választás szombat reggel. A szlovákiai megyei választáson minden olyan 18. életévét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is.

A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombaton reggel héttől szombaton este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat 8 szlovákiai megye 78 megyeelnök-jelöltjének és több ezer megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.

Szlovákiában a megyei választás tétje jelentősnek nevezhető, tekintve, hogy a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a szociális és a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is.

Ennek ellenére a választók részéről a megyei választások iránti érdeklődés rendszerint nagyon alacsony. A legutóbbi megyei választásokon 2013-ban a részvétel alig haladta meg a húsz százalékot.

A legutóbbi megyei választásokon országos átlagban az akkori és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte a legtöbb mandátumot.

A magyar szavazatokra számító két politikai erő - az MKP és a Most-Híd vegyespárt - küzdelméből 2013-ban az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett, és közel negyven - túlnyomó többségükben saját listán indított - képviselőt juttatott az önkormányzatokba. A Most-Híd-nak 17 képviselői helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak.

A mostani voksoláson az MKP két, a Most-Híd pedig három megyében indít önálló megyeelnök-jelölteket.

Az első részeredmények a választó helyiségek bezárását követően, este tíz óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatóak.

 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/44391/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,bugár béla,Felvidék,mkp,nem nem soha,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?