Blogolj!

Nő a bérszakadék Erdélyben a románok és a magyarok közöttA kommunizmusból örökölt hátrányok az elmúlt évtizedek alatt nemcsak, hogy nem szűntek meg, hanem az utóbbi években még romlott is a helyzet. A magyarok alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, egyre több tartozik közülük a legszegényebbek közé, miközben a leggazdagabb esetében ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg.

2008 és 2012 között a 4,5 százalékkal nőtt a magyarságon belül azok aránya, akik a legszegényebb 20 százalékba tartoznak, miközben a románok körében enyhén csökkent az ide soroltak száma - derült ki az Összkép.hu cikkéből. Ezzel párhuzamosan legfelső három kvintilisben a románok aránya nőtt, a magyaroké pedig csökkent. A két etnikai csoport között

a legnagyobb különbség pont a tőkeerős leggazdagabb 20 százalék között áll fenn: a románok 19,7 százaléka tartozott ide 2012-ben, míg a magyaroknak csak a 9 százaléka.

Csata Zsombor, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója úgy látja, ez a folyamat folytatódni fog. Ennek részben történelmi okai vannak, a diktatúra idején alacsonyabb végzettséget szereztek a magyarok, így a társadalmi státuszuk, előmenetelük is lassabb lett, alacsonyabb bért is kaptak. A rendszerváltozás idején elsősorban a képzettebb réteg ment el az anyaországba, külföldre, ami szintén a negatív tendenciákat erősítette.

Eközben romlik a nem megfelelő oktatás miatt a magyarok román nyelvtudása. Sokan a vélt, vagy valós nyelvi nehézségek miatt nem jelentkeznek a multinacionális cégekhez, ahol megkövetelik a többségi nyelv ismeretét, inkább a tömbmagyarság körében vállalnak állást a közigazgatásban, az oktatásban.

A románság nem értékeli eléggé a magyarok nyelvtanulásba fektetett erőfeszítéseit, pedig

az átlag magyar középiskolai diák a tanulásra szánt idejének 40(!) százalékában az államnyelvet próbálja elsajátítani.

Ez egyben rontja a kisebbségiek idegennyelv-tanulási lehetőségeit is, mert a románoknak több idejük jut az angol nyelv megismerésére.

Kevesebb román-magyar kapcsolat alakul ki a megelőző évtizedekhez képes, példaként a grundfocit hozta a kutató. Mindenki a saját köreiben marad, legyen szó magánéletről, vagy gazdasági ügyekről.

Pozitív folyamat, hogy mind több helyen találkozhatnak az emberek magyar felirattal, az Európai Unió gazdasági elvárásai miatt ugyanis nem büntethetik azokat a cégeket, amelyek kétnyelvű feliratokat, reklámokat helyeznek el. Egyelőre ugyan kevés ilyen márka van, de úttörő szerepük miatt ki kell emelni jelentőségüket, hiszen ha több ezt felvállaló vállalat lesz, akkor újból értékessé válik a magyar nyelv ismerete, s mindez egyben a jobban fizető állások megjelenését is magával hozhatja a kisebbség számára.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/45830/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Erdély - Csángóföld,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?