Blogolj!

Szabad az utolsó temerini fiú!


Összesen 61 év börtönnel sújtottak öt magyar fiatalt, akik megvertek egy szerbet 2004-ben. Máriás Istvánt 15 évre ítélték, magyarellenes gyilkosságért ennek törekedékét kapta egy szerb.

Miközben magyarellenes támadások sora zajlott Újvidéktől Szabadkáig, egy eset kapóra jött a szerbeknek:  2004. június 26-án öt magyar fiatal brutálisan megvert egy szerb férfit. Temerin piacterén ittasan vesztek össze, sőt, nem zárható ki, hogy a szerbnél más is volt.

„Mintegy 60-an nézték végig az akkor 38 éves Zoran Petrovic őrjöngését, aki nemcsak a piactéren, hanem a szórakozóhelyeken is belekötött mindenkibe, verekedést provokált. Amikor a magyar fiúkkal is konfliktusba keveredett és a nemzetiségükre utaló sértő megjegyzéseket tett, majd a velük lévő lányokba is belekötött, drog hatása alatt volt, dulakodás közben a zsebéből egy zacskó kábítószer, valamint extasy-tabletták hullottak a földre. A verekedésből a drogdíler húzta a rövidebbet” – írta évekkel később Kisimre Ferenc délvidéki újságíró az esetről.

Azonnal mártír lett az „áldozatból”. Villámgyorsan hoztak ítéletet, az említett 60 tanúból mindössze ötöt meghallgatva: Máriás István 15, Illés Zsolt 13, Szakáll Zoltán és Uracs József 11,5 év, Horváth Árpád 10 év börtönt kapott. Most közülük karácsony másnapján, névnapján szabadult az utolsó, fiúból férfivá lett elítélt, Máriás István.

„Őszintén megmondom, ha most lennék abban a helyzetben, mint 2004-ben, amikor elítéltek, akkor sem gondolkodnék egy percet sem. Mert akkor sem tudtam elviselni, ha a magyar anyámat szidják és most sem vagyok hajlandó erre.

Az a férfi félmeztelenre vetkőzve ugrált a nyolcadik osztályt épphogy csak befejező kislányokra, akik ballagás után voltak ott. Szerintem akkor lennénk bűnösök, ha tétlenek maradtunk volna. Nem azzal volt a bajunk, hogy elítéltek, hanem, hogy mekkora büntetést kaptunk” – fogalmazott a Délhír Portálnak.

A férfi a börtönben maradandó  tüdőbetegséget szerzett, de a szigorúságból nem engedtek, még saját apja temetésére sem engedték ki tíz év börtön után. Több politikai párt és civilek – mint Jókai Anna, Jankovics Marcell – felléptek a temerini fiúk érdekében, de hiába. Jellemző, hogy a Sarnay Józsefet öt golyóval megölő szerb hat évet kapott, míg az a két szerb, aki egy gombosi fiatalt úgy összevert, hogy a lépét is el kellett távolítani, megúszta egy év egy hónap és hat hónap börtönnel.

Habár Máriás István legszebb éveit vették el, most egy újabb nem könnyű feladat vár rá: újra kell kezdenie, helyesebben el kell indítania életét 34 évesen. Hegesztőként szeretne elhelyezkedni, reméli, hogy talál szülőföldjén állást. Ha ez nem sikerül, külföldre megy: újabb magyarral fog kevesebb élni a Délvidéken.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/46498/pics/lead_800x600.jpg
Délvidék,Máriás István,temerini fiúk
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?