Blogolj!

Együtt lépnek az autonómiáért az erdélyi magyar pártok


Kelemen Hunor, Bíró Zsolt és Szilágyi Zsolt. Fotó: MTI

Közös állásfoglalást írt alá hétfőn Kolozsváron az autonómia-elképzelések összehangolásáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Válaszul Liviu Dragnea, a kormányon lévő szociáldemokraták vezetője azt üzente: az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök közös sajtótájékoztatóján elmondta, az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kimondó 1992-es kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója után szerették volna megerősíteni a magyar közösség autonómiaigényét - írta meg az MTI.

Az aláírás után Kelemen Hunor kijelentette: az Erdély és Románia egyesülését kinyilvánító 1918-as román gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma alkalom arra, hogy párbeszéd induljon a román társadalommal az erdélyi magyarság autonómiaigényéről. - Az autonómia a megoldás kulcsa - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: amiképpen az autonómia megoldást jelent Európa számos országában, megoldást kell jelentenie Romániában is.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy az autonómia kérdése csak látszólag választotta el az elmúlt évtizedekben az erdélyi magyar politikai szervezeteket, az alapelvek tekintetében nem volt különbség az álláspontok között. Hozzátette: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a tömbben élő magyarokat területi autonómia, az elszigetelt magyar többségű településeket önkormányzati autonómia, a vegyes lakosságú területeken élő magyarokat pedig kulturális autonómia illesse meg.

Biró Zsolt MPP-elnök biztatónak találta, hogy az erdélyi magyar pártok 25 évvel a kolozsvári nyilatkozat elfogadása után egy asztalhoz tudtak ülni, és meg tudták erősíteni a közösség 1992-ben kinyilvánított autonómiaigényét. Fontosnak tartotta, hogy a magyar pártok konszenzussal alakítsák ki azt az autonómiatervezetet, amely immár az egész erdélyi magyar társadalom támogatását bírja. Újságírói kérdésre elmondta: az RMDSZ és az MPP parlamenti képviselőinek a megegyezése alapján nyújtotta be egyéni kezdeményezésként Kulcsár Terza József MPP-s képviselő decemberben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) területi autonómiatervezetét.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök elmondta: az aláírt hárompárti megállapodás kidolgozásába a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is bekapcsolódott, hiszen - mint fogalmazott - ezek a szervezetek az autonómiatörekvések kodifikálásának az igazi műhelyei. Végül az a döntés született, hogy csak a pártok írják alá a megállapodást. Az EMNP elnöke szerint az autonómiaigény kinyilvánítása a legfőbb lojalitási nyilatkozat Románia felé, amit a magyarság adhat. Azt üzeni ugyanis, hogy a magyarok továbbra is Románia kereteiben képzelik el a jövőjüket, és annak ellenére, hogy a gyulafehérvári nyilatkozatban száz éve megígért autonómiát máig sem kapták meg, demokratikus eszközökkel küzdenek a jogaikért.

Liviu Dragnea

Ezt azonban nem így látják a román politika vezető szereplői. Korábban a legnagyobb román ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést.

- Fel vagyok háborodva a magyar politikai vezetők provokatív magatartásától a centenáriumi év kezdetén (...) A magyar pártok tette megengedhetetlen és elítélendő, mert megosztja a román társadalmat. (...) Kihívóan viselkednek és béketűrésünket tesztelik, amelyet már így is túlságosan kiterjesztettünk. Azt gondoljuk, hogy itt kellene leállniuk - idézte az Agerpress tudósítása alapján Eugen Tomacot, a Népi Mozgalom Pártjának ügyvezető elnökét a Krónika.ro.

Most pedig Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyilatkozott hasonlóképpen, mint politikustársai. Úgy fogalmazott: Az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/46979/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,Erdély - Csángóföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?