Blogolj!

Csak szélsőségesen – fura román címerek


Érdekes összeállítást közölt a foter.ro. A cikkből kiderül, hogy a románok a címerek tervezéséhez sem értenek, hiszen elképesztő rajzokat tudnak összehozni. 

A címerek, vagy talán inkább logók valóban egészen furcsák, mondjuk nem csoda, hiszen Kolozsvár logóját – nevezzük inkább így – annak idején egy középiskolás diák készítette. Az is jól látható, hogy ezekek a firkálmányoknak a tervezésében semmi sem számít csak a nacionalizmus. Mégpeig annak is az eszetlen változata. Semmi sem számít, csak az, hogy valamiként beleeröltessék egy emblémába a nemzeti színeket, meg valami rajzot, aztán pont.

Íme a rajzok és a foter.ro kommentárjai. 

1995–1999. Kolozsvár (illegálisan használt) címere.

 

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem kevésbé „fájdalmas” kivitelezésű, de hamis… és tartalmában infantilis jelképe. Egy XVI. századi múltat magának követelő egyetem nem lehet „napocensis”, legfeljebb „clusiensis”, az „1581”-es évszám „Romániá”-val társítása pedig szintén nyilvánvaló történelemhamisítás.

 

2017. No comment – ld. a Facebook-bejegyzéseket… (A Kutatási és Fejlesztési Minisztérium jelképéről van szó – a szerk.)

 

2018. „Hála”, vagy „ZÉRÓ Hála” a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnál? A (poszt)ceauşiszta időszakban kívülről megtanult és magukévá tett magyarellenes reflexekből kiindulva az etnogyarmatosító ihletettségű helyi közigazgatás egy hazafias üzenetnek pont az ellenkezőjét közvetíti a közvélemény felé.

 

2018. Mit jelképez a fenti embléma? a) egy asztalosműhelyt; b) egy temetkezési vállalkozást; 3) a Román Nemzet(ség) Pártja.

 

1980-as évek? A iaşi-i Római Katolikus Püspökség címere, nyilvánvaló román, illetve „románosított” utalásokkal (miközben a hívők többsége a XIX. századdal kezdődően egy – többek között a római katolikus egyház segítségével végrehajtott – szisztematikus elrománosítási folyamatnak alávetett Bacău–Vrancea megyei magyarajkú csángók utódai).

 

2015: A PRU – Egységes Románia Párt jelképei több színkombinációval, melyeken egy romániai, moldovai, ukrajnai (és bulgáriai) területekből álló „Románia” és egy olyan történelmi alak (III. – Karóbahúzó – Vlad/Vlad Ţepeş, Havasalföld fejedelme) látható, akit SOHA sem társítottak e területek „egységének” eszméjével.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/48983/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?