Blogolj!

Magyar emlékeket pusztítanak Szlovákiában


Drámai nyilatkozatot tett Jozef Lenhart művészettörténész, aki szerint Szlovákiában a történelmi műemlékek 37 százaléka tűnt el 1992 óta.

Döbbenetes adat és felháborító tény, amiről a Hospodárske Novinynek beszélt a történész.  

Nem történt hasonló sehol máshol a civilizált világban. Talán csak a tálibokkal hasonlíthatjuk össze, akik a történelmi emlékeket célirányosan pusztították. Még a második világháború sem okozott olyan károkat, mint ami 1992 óta történt

– idézi a korkep.sk a Jozef Lenhartot, aki azt is elmondta, hogy ezek javarészt a magyar nemesség által 1918-ban hátrahagyott birtokokhoz köthető emlékek voltak. Emlékeztetett rá, hogy akkor az egyházhoz, majd a rendszerváltás után olyan emberekhez kerültek ezek az épületek, vagy műemlékek, akik nem kötődtek hozzájuk, sőt inkább gyűlölettel tekintettek a magyarokra.  

A nemesek generációinak a kastélyok természetszerűleg az otthont jelentették, kiskoruktól ott éltek, elődeik portréi között nevelkedtek. Az új tulajdonosoknak a történelemre nem volt szükségük. Ráadásul, a gyűlölt magyar nemességről volt szó, és velük egyszer és mindenkorra le kellett számolni.

Lenhart szerint régi épületek új tulajdonosai „lelkiismeret nélkül átépítették és az akkori műemlékvédelmi hivatal tiltakozása ellenére például jövedelmező szeszfőzdét építettek”.

Így pusztul a magyarság emléke a Felvidéken. 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/49497/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?