Blogolj!

„Provokálja” a románokat a kétnyelvű tábla


Nem tetszik sem Roman román liberális képviselőnek, sem a népi mozgalom egyik tagjának, hogy magyarul is ott van Fehér megye neve a megyehatárnál. A rendőrség meg leszerel, büntetéssel fenyeget. Mi meg nem lepődünk meg.

Eget rengető bűnt követett el a romániai erdélyi Maros megye tanácselnöke: kétnyelvű táblákat helyeztetett el a megyehatárnál, és az ékes román nyelvű felirat alatt magyarul is leírta Județul Alba, azaz Fehér megye nevét.

A liberális Florin Roman azonnal fel is háborodott a rettenetes „törvénysértésen”, így végül az érintett tanácselnök eltávolíttatta a táblákat. Azonban itt még nem ért véget a történet: a megyei tanács ugyanis újra felszereltette a táblákat, de néhány méterrel arrébb, amely már Maros megye területe, és megjegyezték: ha az adott megyében a lakosság húsz százaléka egy adott kisebbséghez tartozik, akkor a törvény ereje védi a kétnyelvűséget, és egyben a felszerelt információhordozókat.

Azonban nem Romániában lennénk, ha itt véget ért volna a „mese”: Marius Pașcan (ő nem liberális, hanem a Népi Mozgalom Pártjának képviselője) büszkén jelentette, hogy a Maros megyei rendőrség közlekedésrendészeti osztálya leszerelte a táblát, sőt büntetéssel is fenyegetett, merthogy hiányoztak a szükséges engedélyek.

Egyelőre itt tartunk, arra azonban kupica pálinkában fogadunk, hogy ez a történet sem ért véget ezzel a befejezéssel.

(Főtér.ro alapján)

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/49676/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Erdély - Csángóföld,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
baviki69 2018-03-11 17:19:40
"Szeressük egymást, gyerekek..." - De csak annyira, amennyire ők szeretnek minket!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?