Blogolj!

A szerbek korlátozzák a magyar diákok utazási lehetőségeit


Illusztráció:. Forrás: Délhír.info

Mert a szerb oktatási minisztérium szerint „a diákok először a saját országukat ismerjék és szeressék meg”.

Míg Magyarország – a Kárpát-medence és a határon túli magyarok megismerése jegyében – támogatja a hetedik és a tizenegyedik osztályosok kirándulását az anyaországon kívülre Szerbiában hasonló indokokkal, de korlátozzák ugyanezen lehetőségeket.

Vesna Nedeljković, a szerb oktatási minisztérium egyik tisztviselője bejelentette, megváltozik az eddigi szabályozás, 2018 szeptemberétől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba mehetnek osztálykirándulásra az alap- és középfokú oktatásban tanulók – kivételt csupán az érettségi évében tesznek. Az utazásokat támogatja is Belgrád: ingyenessé teszi, vagy jelentős kedvezményeket biztosít az árból. A lépést azzal indokolták, hogy előbb saját országukat ismerjék és szeressék meg a tanulók.

A döntést azonban pont a Szerbiában élő nemzetiségeket gátolja abban, hogy ezt megtehessék, beleértve a legnagyobb kisebbség, a 250 ezres magyarság tanulóit: ők lesznek azok, akik nem látogathatják meg Ópusztaszert, Budapestet, Mohácsot, történelmünk további híres helyszíneit.

A helyi ellenzéki magyar sajtó mindezt olyan diszkriminatív döntésként értékeli, amely ellen a délvidéki magyar közösségnek fel kell emelnie a hangját.

Címkék: Délvidék
1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/50377/pics/lead_800x600.jpg
Délvidék
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-27 17:51:48
Örvendezhetsz Gyurcsány(i) !!!!
Szerbiában beérni látszik az "áldozatos", magyargyűlölő munkád gyümölcse.
Eltakarodhatnál már végre a politikai porondról ugyanúgy, mint "dicső elődeid", az SZDSZ, az MDF egykori vezetői. Ők - HÁLA ISTENNEK - már megtalálták méltó helyüket a mocsárban. Április 8-a után reméljük, hogy Te is - meg a pártocskád is - követitek őket.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?