Blogolj!

Újabb mocskos román lépés: eltávolított magyar feliratok


Furcsa hely lett Kolozsvár. A polgármesteri hivatal jóváhagyásával hamisítják a történelmet, tüntetik el a magyar feliratokat.

Fotó: Musai-Muszáj Facebook

Nehéz évük lesz az erdélyi magyaroknak, ezt eddig is tudtuk, de immár bizonyíték is akad rá. A hétvégén tartják Kolozsváron a város napját, amire feldíszitették a főteret is. Elhelyeztek többek közöt egy posztert, amelyen egy régi uctakép látható, azzal a nem elhanyagolható szépséghibával, hogy a készítők eltüntették róla a magyar feliratokat. 

Olyan komoly feliratokat láthattunk az eredeti fotón, mint például "Pénzváltó bank" vagy "Jeney Lajos" sőt "Az Anker". 

Ezek zavarták a román szemeket. 

Letörölték. 

A "The Gresham" felirat nem zavarta őket. 

Mondjuk azt lehet, hogy nem értették. Vagy az nem bántotta a kisebbségi komplexusos kis lelküket. 

Persze az egésznek semmi értelme, ráadásul törvényi hivatkozást is nehéz találni a történelem ilyen hamisítására. A huszadik század elején készült fényképre persze a magyar feliratok helyett került új elem: a városháza címere és az "Erdély és Románia egyesülése centenáriumának" logója. (Egyesülése? Az agyam eldobom… A történelem román átírása is megérne egy misét az egyesülés jegyében.)

A Musai-Muszáj csoport tiltakozott is a poszter kihelyezése ellen, amire Oláh Emese, kolozsvári alpolgármester reagált is. 

Szóltam a kollégáimnak, hogy haladéktalanul távolítsák el. Tudomásom szerint ez csak egy szerencsétlenre sikeredett próbaposzter volt, hamarosan felkerül a történelmet tiszteletben tartó változata.

Valahogy nincs jó érzésem ettől a nyilatkozattól. Mert, ha hülyének néznek a magyar-román béke jegyében, azt kikérem magamnak! Mit kell egy poszteren próbálgatni? És ha már kell, akkor miért egy "próbaposztert" használnak? Nem is értem… 

A képet közben eltávolították, de a Musai-Muszáj újabb közleményt adott ki. Tanulságos: 

Üdvözöljük a hivatal döntését, ugyanakkor hansúlyozzuk, hogy az eset korántsem egyedi vagy véletlen. A magyar nyelvű feliratok köztérről való eltávolításának hagyománya van Kolozsváron, és a szóban forgó poszter tartalmát is a Polgármesteri Hivatal hagyta jóvá. Jelen pillanatban több más, hasonló a magyar nyelvű feliratokat eltüntető történelmi poszter is látható a városban.

A Kolozsváron élő emberek 16 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámlálás alkalmával. Ez minden feliratnál nagyobb baj…

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/52753/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?