Blogolj!

Mentsük meg az erdélyi magyar orvosképzést!


Az tulajdonképpen nem újdonság, hogy a románokat nagyon zavarja Erdélyben a magyar oktatás. Folyamatosa vegzálják azokat az intézményeket, amelyek magyarul tanítanak. 

Ezúttal a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) került a célkeresztbe, hiszen összevonták a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel, ez pedig megszűbéssel végveszéllyel fenyegeti az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzést. Ezzel kapcsolatban meg is jelent egy petíció az interneten, amelynek aláírásával a román antidemokratikus lépés ellen tiltakozhatunk. 

Tiltakozunk ennek a nacionálkommunista időket és módszereket idéző, a romániai magyar közösség megkérdezése nélkül lebonyolított, jogszerűnek álcázott, de valójában mélységesen diszkriminatív és jogfosztó „egyetemegyesítésnek” a véghezvitele ellen, ami végképpen megpecsételné az eredetileg magyar tannyelvű MOGYE keretében amúgy is sokszorosan megcsorbított anyanyelvű orvosképzésünk sorsát.

– áll a petícióban. Az aláírók felszólítják a román állami hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a magyar közösség önálló anyanyelvű oktatáshoz való jogát az óvodától az egyetemig, és ne engedélyezzék a MOGYE intézményes asszimilációját.

Ezzel együtt követeljük az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását Marosvásárhelyen.  

– zárják a sorokat. 

A petíció IDE KATTINTVA ALÁÍRHATÓ! Segítsünk az erdélyi magyaroknak!

PETÍCIÓ az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából

Mi, Románia törvénytisztelő és adófizető polgárai tiltakozunk a MOGYE nacionalista, magyarellenes vezetőségének a magyar orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztására irányuló, eme újabb célzatos kísérlete ellen, mely az egykori kolozsvári Bolyai Tudományegyetemnek a román Babeș Tudományegyetembe való erőszakos beolvasztását idézi emlékezetünkbe (1959).

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/53309/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?