Blogolj!

Köldökzsinóron lógó anyaföld


Lassan már ide s tova 100 év telt el azon szerződés megkötése óta, amely véget vetett az első világháborúnak és meghozta a békét a nagyvilágnak. Sajnos az összhang nem volt tartós, és mindenek tetejében ingyen sem adták.

Talán mi magyarok fizettük meg legjobban az árát, mert a trianoni békeszerződés aláírói a magyarság életfájának koronáját metszették, nem gondolva arra, hogy az akár ki is száradhat.

Szerencsére a gyökerek erősek voltak, a föld pedig gazdag és gondoskodó, így a tőből új élet születhetett, egy új fa, melynek új ágai összeérnek a régivel.

Kilencvennyolc évvel ezelőtt, június 4-én, az ország lakosságának nagy része ébredt új országban. A fogadtatás nem mindenhol volt szeretetteljes, sőt talán mondhatni néhol igen terhes. Az elnyomás egy erős „ellenállást” szült, melynek fontossága nem az erőszakban rejlett, hanem a hagyományaink, a kultúránk, a nyelvünk éltetésében. Ez a gyökér táplálta/ja a fiatal immáron újonnan született fákat, amelyek köldökzsinórként funkcionálnak, és nem engedik elszakadni a magyarsághoz tartozókat.

Sokáig csak a tudat volt az, ami összetartotta a határon túli magyarokat az anyaországban élőkkel, majd 2011- ben egy új kötelék jelent meg, aminek jelentősége nem is a fontosságában, hanem a gesztus nemességében rejlik.

A sors úgy hozta, hogy ez időtájt találkoztam újra egy szép kort megélt ismerősömmel, akinek boldogan és büszkén meséltem, hogy végre megkaptam a magyar állampolgárságot. Az öreg szája mosolyra húzódott, majd felkelt az asztaltól és a régi iratok közt kutatott szótlan. Egy megsárgult oklevéllel a kezében tért vissza, mely az édesapja részére volt kiállítva, aki 12 kerek esztendőt szolgált a  Császári és Királyi Hadseregben. Halkan, de büszkén megjegyezte: "nekem ettől több nem kell, hogy tudjam hova tartozom."

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/53556/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Délvidék,trianon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?