Blogolj!

Gyönyörű és megható székely ünnep


Mind a magyarságot, mind a székelységet a magyar anyák tartották meg, ezért köszönetet kell mondjunk nekik - mondta Csíkszeredában a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Potápi Árpád János miután részt vett az Ezer székely leány napja elnevezésű rendezvénye elmondta:

„Ennek a nagymúltú rendezvénynek a fő üzenete elsősorban a hagyományok megőrzése és továbbadása, de mivel ez a székely leányok és asszonyok találkozója, amelyen a férfiak is részt vesznek, nyugodtan mondhatjuk, hogy a családok ünnepe. Ez a találkozó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a magyar és a székely anyáknak azért, hogy megtartották a magyar nemzetet. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar családok bővüljenek és biztonságban legyenek.”

Hozzátette: az Ezer székely leány napja kiemelkedő rendezvény a külhoni magyar családok éve alkalmából.

Grüman Róbert, Kovászna megye tanácsának alelnöke, aki 350 háromszéki hagyományőrzővel érkezett Csíkszeredába, kiemelte: kezdetben csak a nőket szólította meg a rendezvény, de mára igazi közösségi ünneppé vált, amelynek az a legfontosabb célja, hogy Székelyföld fenntartható és élő környezet legyen a felnövő nemzedékek számára.

A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány napját 1931-ben tartották meg először. A kommunista diktatúra idején betiltott közösségi rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. A több ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzó egész napos esemény Csíkszereda főterén kezdődött, majd a népviseletbe öltözött tömeg felvonult a csíksomlyói nyeregbe.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/55305/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,ezer székely leány napja,potápi árpád,székely,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?