Blogolj!

Egymásba kapaszkodva túléljük a történelem megpróbáltatásait


A magyarság érdekében nincs megalkuvás! Nem adhatjuk fel közösségünk alapjait, nem adhatjuk fel anyanyelvű iskoláinkat, s nem alkudhatunk meg saját lelkiismeretünkkel sem.

A kárpátaljai magyaroknak tudniuk, érezniük, hinniük kell, hogy a magyar nemzet egységes, a nehéz pillanatok, kilátástalannak tűnő helyzetek a megoldás felé visznek, ha egységben létezik a szétdarabolt nemzet

- jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Tiszaújlakon tartott Turul-ünnepségen.

A hagyományos megemlékezésen, amelyet a Rákóczi-szabadságharc 315 évvel ezelőtt vívott első győztes csatájának emlékére Tiszaújlak határában emelt turulmadaras emlékműnél rendeztek, Pásztor István felidézte a magyarság szabadságküzdelmeit. Megállapította:

„a ma élő nemzedékek hálásak lehetnek, hogy a magyar nemzet történelmének alakítói olyan bátor férfiak voltak, mint Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós és Esze Tamás, akik példával és tanulsággal szolgálnak. Szeretném, hogy a kárpátaljai magyarok tudják, érezzék, elhiggyék, hogy a magyar nemzet egységes, a nehéz pillanatok, kilátástalannak tűnő helyzetek a megoldás felé visznek, ha egységben létezik a szétdarabolt nemzet"

Hozzátette, az egység nem a határokhoz, hanem a lélekhez, tartáshoz, közös múlthoz kötődő fogalom:         

"mindannyian, akik Magyarország határain kívül élünk magyarként, pontosan tudjuk, a saját bőrünkön tapasztaltuk és tapasztaljuk meg azt, hogy csakis a nemzetileg elkötelezett, a nemzetben, a független és szabad hazában gondolkodó magyar kormány képes segíteni a mi munkánkat, ami nem más, mint hogy megtartsuk szülőföldünkön a magyar nyelvet, lehetővé tegyük a felnövekvő nemzedékek számára a boldogulást."

Emlékeztetett arra, hogy a vajdasági magyarok a 90-es években voltak nehéz helyzetben, amikor háborúban esett szét a rendszer és vele az ország.

"Egymásba kapaszkodva éltük túl. Most önök, kárpátaljai magyarok vannak nehéz helyzetben, egymásba kapaszkodva túl fogják élni ezt a nehéz helyzetet, amiben segítségükre van az anyaország"          

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke beszédében a Rákóczi-szabadságharc példájára utalva egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság jelenlegi küzdelmében semmiképp sem alkudhat meg anyanyelve, kultúrája és hagyományai rovására:

"Mi, jogkövető ukrán állampolgárokként nem adhatjuk fel közösségünk alapjait, nem adhatjuk fel anyanyelvű iskoláinkat, s nem alkudhatunk meg saját lelkiismeretünkkel sem"

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője kifejtette:

„ahogy a császári hatalomnak nem sikerült elvennie az anyjától elszakított gyermek Rákóczi magyar identitását, ugyanúgy kudarcra van ítélve az ukrán hatóságok arra irányuló kísérlete, hogy elfeledtessék a kárpátaljai magyarsággal az anyanyelvét, önazonosságát. Ez még egyetlen, a Kárpát-medencében regnáló birodalomnak, hatalomnak sem sikerült, és ez most sem lesz másképp.”

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/55696/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Délvidék,Kárpátalja,pásztor istván,vajdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?