Blogolj!

A Vajdasági Szabadegyetem összekovácsolja délvidéki ifjakat


Közösségi élet és élő közösség címmel tartották meg a tizenhatodik Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán, ahol nívós előadókkal várták a tanulni és szórakozni vágyókat.

 „A mai vajdasági magyar fiatalok nagy többsége olyan lelki dolgokkal küzd, amelyekkel foglalkoznunk kell, így a hangsúlyt erre fektettük. Az utóbbi három évben kiemelt szerepet kaptak a műhelymunkák, ahol az eladáson hallottakat a gyakorlatban is elsajátíthatták a résztvevők, illetve a csapatjátékok is jelentősek, hisz az összetartozás élménye ebben teljesedhet ki” – mondta el portálunknak Csikós Tibor főszervező. Ahhoz pedig, hogy naprakészek legyenek a jó minőségű videókat, képeket és a közvetlen nyelvhasználatot is használják a szervezők, hiszen a mai generációt így tudják leginkább megszólítani.

Pontosan emiatt a nagy múlt ifjúsági találkozó szervezői januárjában készítettek egy kérdőívet, amelyet körülbelül százan töltöttek ki, ez segítette őket a témaválasztásban. A főszervező kiemelte, fontosnak tartja, hogy folyamatos kommunikáció legyen a résztvevők és a szervezők között, így a kéréseknek megfelelően a témák a közösségi élet köré csoportosultak.

Többek között olyan szaktekintélyek tartottak előadást, mint Csernus Imre, aki a szülőkkel való kommunikáció hátteréről beszélt. Tari Annamária az Y és a Z generáció viselkedés mintáira helyezte a hangsúlyt, míg Hevesi Krisztina a jó párkapcsolat alapjait ecsetelte a résztvevőknek.

A hat napos rendezvényen naponta 200 vajdasági fiatal fordult meg a 120 aktív résztvevő mellett.

„A fő cél, hogy egy közösséget hozzunk létre, illetve közelebb hozni egymáshoz az itt élőket, hiszen nagyon kevés értelmiségi maradt itthon a Vajdaságban. Egy kis összefogással csodákat tudunk elérni, ezen kívül pedig nagyon jó kapcsolatépítő tér ez minden résztvevőnek”

– tette hozzá Csikós Tibor, aki arra is kitért, hogy a szülőföldön való megtartás és hagyományápolás miatt a Vajdasági Ifjúsági Fórum tagjai minden évben arra törekszenek, hogy megállapodást kössenek a Dombos Fest főszervezőivel is.

„A fesztivál fontos kiegészítője a Szabadegyetemnek, hiszen rengeteg népzenei előadó van úgy Vajdaságból, mint a Kárpát-medencéből és számunkra alapvető, hogy tisztában legyenek a résztvevőink kultúrájukkal és hagyományaikkal. Arra fogunk törekedni, hogy az együttműködés, ami az idei évben újjáéledt a későbbiekben is folytatódjon”- fogalmazott. Kitért arra is, hogy a rendezvényt Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Címkék: vajdaság
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/55849/pics/lead_800x600.jpg
vajdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?