Nincs telitalálatos az ötös lottón.
A 43. heti nyerőszámok: 1, 12, 54, 55, 67. Joker: 661256. 5 találatos szelvény nem volt, a 4 találatosokra 2 millió 120 ezer 500, a 3 találatosokra 20 ezer 260, a 2 találatosokra 1660 forintot fizetnek.
Blogolj!

A prefektus nem érti, miért nem ünneplik a székelyek a román himuszt. Segítünk!


A hétvégén volt a román himusz napja. Mondjuk ettől a székelyek nem kaptak a szívükhöz. Konkrétan nem vettek részt a csíkszeredai ünnepségen.

Nem érti… 

Jean-Adrian Andrei Hargita megye prefektusa viszont ideges lett, mert Csíkszeredában alig volt ember a központi ünnepségen, sőt egyes intézmények vezetői is inkább a családjukkal, vagy a „zöldben” töltötték a vasárnapot. De ennél sokkal durvább ám a helyzet: 

Elégedetlen vagyok, mert tegnap volt Románia nemzeti himnuszának napja, és az ünnepségen sokakat önök közül nem láttam ott. Már százszor elmondtam, hogy önök közül minden intézményvezető a román államot képviseli, és írásbeli magyarázatot kérek azoktól, akik nem voltak ott. Nekem megvan a jelenléti ívem, nem hozom nyilvánosságra, mert nincs értelme, de írásbeli magyarázatot kérek minden intézménytől, amely nem képviseltette magát a nemzeti himnusz ünnepén.

A prefektus nyilatkozatából az tűnik ki, hogy kissé idegessé tette a kisebbségi komplexus, aminek a hátterében az áll, hogy ő is csak egy román a Székelyföldön, vagyis a határok szerinti hazájában ő a kisebbség. De hogy végleg megmutatkozzék az üldözési mánia, íme egy mondat a román nemzeti hírügynökség híréből: 

A prefektus a tisztelet teljes hiányának minősítette, hogy egyes intézmények képviselői nincsenek jelen az ilyen jellegű eseményeken, a centenáriumi évben, holott a nemzeti himnusz napját a kormány minden alárendelt intézményének kötelessége megünnepelni.

Azt hiszem a prefektus téved. Szó sincs a tisztelet teljes hiányáról. Egészen máshonnan fúj a szél: a magyar ember nem ünnepli a román himnusz napját, mert semmi köze hozzá, hogy úgy mondjam tesz rá magasról nem foglalkozik vele. Én például azt sem tudtam, hogy Romániának van himnusza (tudtam persze, csak ez jól hangzik). A másik meg az, hogy kifejezetten gusztustalan a centenáriumra hivatkozni ebben a kérdésben. Románia idén ünnepli a 100. évfordulóját annak, hogy ellopta Magyarországtól Erdélyt. És a prefektus azt várja, hogy a magyarok, a határon túl ebben az esztendőben a himnuszt (is) ünnepeljék. 

Húsvéti ételszentelés Csíkszeredában. Hol a prefektus? (Fotó: MTI)

Javaslom, hogy a prefektus nézze meg Csíkszereda főterér húsvétkor, az ételszentelés idején. Akkor tömeg van. Akkor van mit ünnepelni. Ellenben, állítólag Jean-Adrian Andrei még egyszer sem volt ott, amikor a többség kenyérrel és sonkával a kosarában várta az áldást. Román…

Nincs mit ünnepelnünk nekünk. Se a román himnuszt, se a centenáriumot. Ünnepelni ebben a tekintetben csak akkor lesz okunk, ha egységes lesz a Kárpát-medence. 

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/56321/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-31 18:38:14
Aranyigazság:
"A világ mindenkinek csupán annyi, amennyit megért belőle."
Hát, ahogyan a képen látható bamba, fényre sötétülő prefektust elnézem, nem is csoda, hogy nem ért a világból egy kukkot sem !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?