Blogolj!

Vásárhely a frontváros ! A magyar identitás erősítése Erdélyben


A Vásárhelyi Forgatag hozzájárul a magyar identitás megerősödéséhez, ezért támogatja a magyar kormány ezt a rendezvényt - jelentette ki Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a 6. Vásárhelyi Forgatag megnyitója kapcsán. 

A marosvásárhelyi magyarság kulturális rendezvényét a Kultúrpalota előcsarnokában egy népviseleti kiállítással nyitották meg a Maros Művészegyüttes szervezésében, ezt követően a Bekecs Néptáncegyüttes előadását tekinthették meg az érdeklődők. Potápi Árpád elmondta:

„aki részt vesz a Forgatagon, erősíti Marosvásárhely magyar közösségét, a város magyar identitását. Azért fontos az ilyen rendezvények szervezése, mert így adható át a magyar kultúra a következő nemzedékeknek, emellett így megmutathatja a marosvásárhelyi magyarság, hogy erős, élni akaró közösség.”

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette:

„ez különösen fontos Marosvásárhelyen, ahol az elmúlt évtizedekben végigkövethettük, miként románosodott el a város, ezért a magyarság számára frontvárossá vált a település. Most azt kell mondania a magyarságnak, hogy innen túl többet nem engedünk, megőrizzük a pozíciónkat, a kultúránkat, a város magyarságát"

Potápi Árpád szerint öröm, hogy egyre többen állnak a rendezvény mögé helyi civil szervezetek és vállalkozások egyaránt, ennek is köszönhetően a város legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a forgatag. Bízik benne, hogy a forgatag az előző évekhez képest hasonló, vagy még nagyobb sikerrel zajlik és hozzájárul a magyar identitás megerősödéséhez.

A szervezők részéről Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója örömmel állapította meg: sikerült elérni, hogy Marosvásárhely városvezetése már nem tekinti fenyegetésnek a magyar kulturális napokat, hanem támogatja azt.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke megköszönte a magyar kormány támogatását. Elmondta: az erdélyi magyarság kultúrájának köszönhetően őrizte meg identitását a történelem során, és a hagyományok ápolása a kulcsa annak, hogy száz év múlva is legyenek magyarok Erdélyben.

Augusztus 27. és szeptember 2. között zajlik Marosvásárhelyen a 6. Vásárhelyi Forgatag, amely az eddigi legnagyobb szabású lesz. Egyebek mellett a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapesti Operettszínház is részt vesz egy-egy produkcióval a fesztiválon.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/57575/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,magyargyűlölet,Marosvásárhely,potápi árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?