Blogolj!

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki magyar elsősök


Egyre vonzóbb a délvidéki magyar nyelvű oktatási rendszernek: a magyar gyermekek mellett számos vegyes házasságból (magyar–szerb) származó gyermeket is a magyar iskolákba íratnak be a szülők.

Fotó, videó: pannonrtv.com

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságáról beszélt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken, a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségén Bácskossuthfalván és Csantavéren.

Az ünnepség keretében átadták a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával biztosított iskolakezdési csomagokat az első osztályba induló vajdasági magyar kisiskolásoknak, valamint 12-13 ezer forint értékben egyszeri pénzbeli támogatást is nyújtottak számukra. A magyar kormány és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) támogatásával nyolcadik éve osztanak tanszercsomagot az elsős diákoknak. A tanulók kiegészítő taneszközöket, például rajzfelszerelést kapnak.

Nagyon fontos az, hogy az anyaország nem hagyja magára a külhoni területeket, és beiskolázási csomagokat biztosít a tanulók, a szülők részére - mondta a Pannon RTV-nek Kecsenovity Szabó Dóra. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatója kiemelte:

„Ma 43 kis elsősünk jutott beiskolázási csomaghoz, ami nagyon sokat számít és segít a szülők anyagi helyzetén. Nagyon szép és gazdag csomagot kaptak a gyerekek, ezzel is megkönnyítve a szülők részére a tanévkezdést.”

Vajdaság-szerte az iskolakezdéskor csaknem 1400 tanszercsomagot osztanak szét az MNT beiskoláztatási programja keretében az elsős kisdiákoknak. 

Bácskossuthfalván 35, Csantavéren 43 elsős diák kezdhette meg a tanévet.

Érdekesség, hogy a magyar gyermekek mellett számos vegyes házasságból (magyar–szerb) származó gyermeket is ezekbe az iskolákba írattak be a szülők, mert szebb az iskola vagy mert jobban fel van szerelve. Az államtitkár ennek kapcsán úgy fogalmazott az MTI-nek, a támogatási rendszernek az is a célja, hogy a magyar nyelvű oktatási rendszer sokkal különb és jobb minőségű legyen, mint a többségi nemzeté, és ezzel vonzóbbak is a gyerekek és szülők számára.

A szerbiai törvények értelmében egyébként ahhoz, hogy önálló osztály indulhasson magyar nyelven, legalább öt diáknak kell jelentkeznie az adott intézménybe, ha ennél kevesebben vannak, akkor az MNT ajánlása alapján magyar–szerb vegyes osztályok indulhatnak, amelyekben a magyar diákok az anyanyelvükön tanulhatnak.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/57773/pics/lead_800x600.jpg
Délvidék,oktatás,potápi árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?