Nincs telitalálatos az ötös lottón.
A 43. heti nyerőszámok: 1, 12, 54, 55, 67. Joker: 661256. 5 találatos szelvény nem volt, a 4 találatosokra 2 millió 120 ezer 500, a 3 találatosokra 20 ezer 260, a 2 találatosokra 1660 forintot fizetnek.
Blogolj!

Távolinak tűnik a székelyföldi autonómia


Nem járatná le meddő vitákkal az autonómiaügyet az RMDSZ a mai Románia születésének centenáriumi évében.

Illusztráció: hajdupress.hu

Az anyanyelvű oktatási rendszer erősítése, a valós decentralizáció és a nyelvi jogokat garantáló közigazgatási kódex hatályba léptetése szerepel egyebek mellett az RMDSZ prioritásai között, amelyekhez a szociálliberális kormánykoalíciótól remél támogatást az őszi parlamenti ülésszakban. Erről Korodi Attila, a párt képviselőházi frakcióvezetője szólt az MTI-nek.

A politikus szerint jelenleg nem érdemes a parlament elé terjeszteni a párt által még a 2014-es elnökválasztás előtt kidolgozott autonómia-tervezetet. Korodi Attila szerint ennek akkor van realitása, ha arra van egy „látható pozitív hozzáállás is a többség részéről”, de az Erdély és Románia egyelését kimondó gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évében erre szerinte nincs lehetőség.

„Egy biztos: bármikor alkalommal van arra, hogy a parlamentben az autonómia ügyéről felszólaljunk, azt megtesszük, mert ez kötelességünk és küldetésünk is. Viszont bevinni egy olyan autonómia törvénytervezetet, amely ténylegesen válaszokat tud adni egy meddő vitában, és lejáratni, azt nem látjuk racionálisnak a centenárium évében”

– fogalmazott az RMDSZ frakcióvezetője.

Korodi Attila kifejtette, az RMDSZ sok esetben védekezni kényszerül: nemcsak saját törvénykezdeményezéseihez kell a maga hétszázalékos parlamenti súlya mellé további több mint 43 százaléknyi támogatást szereznie, politikai befolyását sokszor a magyarság meglévő jogainak korlátozását célzó – kormányzati vagy ellenzéki – kezdeményezések kivédésére kell fordítania. A prioritási listára most például annak a kormányrendeletnek az utólagos parlamenti módosítása is felkerült, amely előírja, hogy a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.

Az RMDSZ – a 2016-os parlamenti választások után kötött parlamenti együttműködési megállapodás értelmében – a szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíció pártjait is tájékoztatta arról, milyen törvénytervezeteknél szeretne előrelépést az őszi ülésszakban. Korodi Attila szerint „jelen pillanatban az együttműködés még létezik”, ám folytatása az RMDSZ részéről azon múlik, hogy a koalíció hajlandó-e támogatni az RMDSZ prioritásait is.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/57908/pics/lead_800x600.png
autonómia,Erdély,rmdsz,románia,székelyföld,székelyföldi autonómia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?