Blogolj!

Évente 8000, a magyarság számára megmentett gyermek


Köszönet és elismerés jár minden külhoni magyar családnak, akik hisznek az anyanyelv megtartó erejében, és gyerekeiket minden esetleges nehézség ellenére magyar óvodába és iskolába íratják – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

(fotó: mti)

Kövér László a Parlamentben a Rákóczi Szövetség "8000 kézfogás a magyar iskolaválasztásért" elnevezésű beiratkozási programját ismertető rendezvényen úgy fogalmazott:

„köszönet és elismerés minden külhoni magyar pedagógusnak, akik minden nehézség ellenére nemcsak oktatják, hanem öntudatos magyaroknak nevelik a rájuk bízott gyerekeket és fiatalokat.”

Köszönetét és elismerését fejezte ki minden magyarországi adófizető polgárnak és intézménynek, mindazon társadalmi szervezetnek és önkormányzatnak, akik három évtizede erkölcsi és pénzügyi támogatásban részesítik a külhoni magyar oktatást.

"Kiemelt köszönet és elismerés a Rákóczi Szövetségnek, a határokon átívelő magyar nemzeti összetartozás legnagyobb társadalmi szervezetének és alapító elnökének, Halzl József elnöknek, akik három évtizedes önzetlen és megfeszített munkával bizonyítják nap mint nap, hogy mi, a Kárpát-medence különböző részeiben élő magyarok valóban számíthatunk egymásra, sőt mi több, jószerével csak egymásra számíthatunk"

- mondta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke szerint az iskolakezdések időszakában joggal és okkal merül fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen tudásra lesz szükségük a következő évtizedekben a felnövekvő nemzedéknek, vajon melyik az a tudás, amelyik nem évül el a jövőben, vajon mire tanítsuk a gyerekeket egy ilyen gyorsan változó világban, mint amilyenben élünk. Mint rámutatott:

a Rákóczi Szövetségnek van egy alapvető válasza ezekre a kérdésekre, amelyet jó szívvel ajánlanak minden magyar szülő figyelmébe: az anyanyelv ismerete életre szóló és életrevaló való tudás minden magyar gyermek számára, olyan tudás, amely elévülhetetlen.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Rákóczi Szövetség egy valódi civil szervezet, amelynek célja a nemzeti összetartozás támogatása. Kiemelte:

a szülőföldön maradás, a nemzeti összetartozás akkor valósulhat meg, ha a fiatalok megőrzik a nemzeti kultúrát, annak sajátosságait.

Hozzátette: ahogy eddig, a jövőben is támogatni kívánják a programot.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról beszélt, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően 350 helyszínen  8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség. 

A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. 

A program érinti a teljes Felvidéket, ahol közel 3600 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Temes, Fehér megyéket, Maros megye egyes településeit, Szilágyságot, Tordát, Aradot és Dést, ahol 2200 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, része a programnak a teljes Kárpátalja 1700 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve.

A rendezvényen átadták a felvidéki Kupecsek családnak a beiratkozási ösztöndíjról szóló oklevelet. Az édesapa, Kupecsek Attila azt mondta: óriási megtiszteltetés, hogy erre az ünnepségre eljöhettek. Mint kiemelte: bár a falujukban nincs magyar iskola, a mindennapos utazás ellenére döntöttek úgy, hogy magyar iskolába íratják gyermekeiket.  

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/58454/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Délvidék,Erdély,Felvidék,Kárpátalja,kövér lászló,nem nem soha,rákóczi szövetség,szórványmagyarság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?