Blogolj!

Gelléren, Bogyán és Kolozsnémán is megújult az ovi


A Kárpát-medencében nem egymás kárára kell erősödniük a nemzeteknek, mert Magyarország fejlődése a Kárpát-medence politikai, gazdasági, társadalmi stabilitásának záloga – mondta Grezsa István.

Grezsa István (középen) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke a gelléri oviavatón. Fotó: MTI/KrizsánCsaba

Annak, hogy a magyarság a 21. században az erős népek közé tartozzon, a magyar nyelvben és kultúrában megtartott gyermekek a letéteményesei

– jelentette ki Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Gelléren, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát kedden.

A miniszteri biztos elmondta: az óvodafejlesztési programban a Felvidék pozitív diszkriminációban részesült – a program teljes keretéből majdnem annyit kap, mint Erdély –, aminek az az oka, hogy úgy látják, nagy tartalékok vannak még a magyar óvodába íratható gyermekek tekintetében. Hozzátette: már vannak eredmények is, sikerült elérni, hogy egyre többen íratják be gyermekeiket magyar óvodába a Kárpát-medencében, és ez a jelenség már a Felvidéken is kézzelfoghatóvá vált, ami az óvodafejlesztési programnak is köszönhető.

Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: több olyan eset volt, ahol az óvodafelújításban érintett települések önkormányzatai kimondták, hogy erre a célra nem kaptak forrásokat a szlovák államtól, de már vannak örömteli jelek is, mert a magyar támogatások miatt a szlovák kormány több helyütt már jelezte, hogy szívesen segítene a településeknek a magyar óvodák felújításában.

„Ezt is a magyar óvodafejlesztési program eredményének tartjuk, s ez egy messzebb mutató politikai összefogást is sejtet, hiszen ma már a Kárpát-medencében nem egymás kárára kell erősödnünk, mert Magyarország fejlődése a Kárpát-medence politikai, gazdasági, társadalmi stabilitásának záloga”

– hangsúlyozta Grezsa István.

A mintegy ötszáz lelkes Gellér lakossága szinte teljesen magyar. A legutóbb a múlt század hetvenes éveiben átépített gelléri óvoda most közel 18 millió forint támogatásból újult meg, ebből a tető és a falak teljes víz- és hőszigetelését, a fűtésrendszer felújítását, valamint más kisebb munkálatokat végeztek el.

Kedden összesen három, a magyar kormány támogatásának köszönhetően megújult felvidéki magyar óvodát adtak át a többségében magyarok lakta Csallóközben, a gelléri intézmény mellett még Bogyán és Kolozsnémán. A három intézmény felújítását együttesen mintegy 38 millió forinttal segítette a magyar kormány. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén egyelőre száz körül van, a Felvidéken pedig már meghaladta a harmincat.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/58638/pics/lead_800x600.jpg
Felvidék,grezsa istván,oktatás,oktatásügy,óvodafejlesztési program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?