Blogolj!

Szent László pajzsa mögött Erdélyország közössége


A megszentelt Szent László-szobor emlékezteti a szentjobbi és a partiumi magyar közösséget arra, hogy a célokat a szent király méltó utódaiként összefogva, egységben valósítsák meg.

Fotó: romkat.ro

Szent László fából készült, egész alakos szobrát avatták fel a Nagyvárad melletti Szentjobbon; az egyik legfontosabb középkori magyar uralkodót ábrázoló alkotás a térség fafaragó táborában készült.

A Kárpát-medencei magyar művészek nem törekedtek kifinomult formákra. Szentjobb sok viszontagságot átélt magyar közösségének sorsát is szerették volna megjeleníteni – idézi az MTI Sipos Béla szalárdi fafaragót.

„Ezért a szobor egy picit rusztikusabb, ugyanakkor egy hatalmas pajzs, ami mögé besorakozhat, elhúzódhat a közösség”

– fogalmazott, hozzátéve: Szent László nem harcra emeli, hanem leszögezi a földre hatalmas pajzsát, alakja így békét, stabilitást és erőt sugároz.

Szent László király 1084-ben nagyváradi látogatása alkalmából letette a székesegyház alapjait. Majd kilátogatott a későbbi Szentjobb területére, ahol a legenda szerint megtalálta az eltűntnek hitt ereklyét, Szent István király jobb kezét, azaz a Szent Jobbot. László király emelte városi rangra ezt a kicsi települést, és a legenda szerint ő adta neki a Szentjobb nevet is.

A szoboravató ünnepségen hangsúlyozták: a megszentelt Szent László-szobor emlékezteti a szentjobbi és a partiumi magyar közösséget arra, hogy a célokat a szent király méltó utódaiként összefogva, egységben valósítsák meg.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/58618/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Partium,Szent László,Szentjobb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?