Blogolj!

Magyar gyermeket magyar óvodába!


A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon!

(fotó: felvidék.ma)

Ezt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondta a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát.

"Az óvoda és bölcsőde fejlesztési program a nemzetpolitika egyik legfontosabb programja, mert a következő években szeretnénk azt elérni, hogy a Kárpát-medencében minden magyar- vagy vegyes házasságban született gyermek magyar oktatási intézménybe tudjon járni"

- szögezte le Potápi Árpád János. Hozzátette: fontos, hogy a magyar gyerekek magyar óvodában kezdjék, mert bizonyított tény, hogy amennyiben a gyerekek magyar óvodába jártak, akkor, ha van erre lehetőség, akkor magyar iskolába mennek továbbtanulni, ami pedig az identitás megőrzésének és a közösség megtartásának az alapja.

Az államtitkár kiemelte: azt szeretnék, hogy az óvodafejlesztési program keretében felújított intézmények ne csak külsejükben újuljanak meg, hanem olyan többletet tudjanak nyújtani, hogy a szülőknek megérje oda íratni a gyermekeiket.

Rámutatott: már megvannak az első eredmények, egyértelműen láthatóvá vált, hogy nagyobb számban íratják gyermekeiket magyar óvodákba a szülők.

"A magyar kormány nemzetpolitikájának köszönhetően mára megdőltek azok az egyesek által korábban gyakran hangoztatott nézetek, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő problémák megoldásában az anyaországgal nem kell kapcsolatot tartani. A mai nap és a felújított felvidéki óvodák egész sora olyan eredmények, amelyek ezt egyértelműen bizonyítják"

- hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a felvidéki Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke. Rámutatott: a település önkormányzata eddig már öt alkalommal próbált szlovák vagy európai uniós forrásra pályázni az óvoda felújításra, de támogatást egy alkalommal sem kaptak.

A közel ezernyolcszáz lelket számláló, lakosságát tekintve mintegy háromnegyedében magyarok lakta Csallóközcsütörtök az utolsó magyar többségű település a Csallóköz és Pozsony között található nyelvhatáron.

A csallóközcsütörtöki óvoda még múlt század hatvanas éveiben épült és most először esett át felújításon, az épületet közel 86 millió forint támogatásból modernizálták, gyakorlatilag minden részletében.

Az intézmény, amelyet közel félszáz magyar gyermek látogat, már a harminchatodik óvoda a Felvidéken, amelyet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újítottak fel és adtak át.

A héten összesen három - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult felvidéki magyar óvodát adtak át a többségében magyarok lakta Csallóközben, a csallóközcsütörtöki intézmény megelőzően még Békén és Deákiban is. A három intézmény felújítását együttesen mintegy 156 millió forinttal segítette a magyar kormány.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/58832/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Felvidék,óvodafejlesztési program,potápi árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?