Blogolj!

A magyar jövőért tüntettek a marosvásárhelyi egyetemisták


Erőszakos egyetemegyesítésssel törik le a magyarok jogait, és söprik le érdekeiket a román hatóságok. Ez a tanév is igen keserűen indul.

Fotók: MMDSZ/Facebook/Barbócz Zsolt

A diákok és az oktatók közösen tiltakoztak az egyetemegyesítés ellen Marosvásárhelyen – számol be róla a Foter.ro hírportál.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata hétfőn a Vártemplomban hagyományosan ökumenikus istentiszteletet tartott a hallgatók és a pedagógusok részvételével. A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség Facebook-bejegyzése szerint a szentmise után az ünnepség részt vevői az egyetem főépülete elé vonultak, ahol gyertyagyújtással tiltakoztak a MOGYE és Petru Maior Egyetem egyesítése ellen.

A MOGYE választott és kinevezett magyar tisztségviselői a múlt héten jelentették be: felfüggesztik vezető tisztségeik betöltését az ellen tiltakozva, hogy a román kormány már a 2018/19-es tanévtől egyesítette a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE). Az RMDSZ Valentin Popa oktatási miniszter leváltását is követelte, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről.

Az egyetemegyesítés „természetesen” azt eredményezi, hogy a magyarok részaránya tovább csökkent a döntéshozó testületekben, és a többség még inkább megengedheti magának, hogy lesöpörje az asztalról a magyar tagozat kéréseit. A magyar tagozat vezetőtanácsa további tiltakozó akciókat helyezett kilátásba, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/60555/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,egyetem,Erdély,Marosvásárhely,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?