Blogolj!

Tovább tombol a magyarellenes ukrán nacionalizmus


Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán nyelvtörvényre tett javaslatot, amely kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán.

Ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön leszögezte, Magyarországnak fontos, hogy jó viszonyt ápoljon minden szomszédos országgal de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust velünk szemben, és mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzet elfajuljon. A kiutasított magyar konzulról és a magyar szempontból igencsak bicskanyitogató oktatási törvényről most nem is szeretnék beszélni, mert az ukránok többek között ez utóbbival kapcsolatban tett ígéreteiket is képtelenek voltak betartani, de most a nyelvtörvénnyel kapcsolatban sem folytattak le semmiféle egyeztetést a magyar féllel. Ez nem szép dolog.

Na de lássuk, mit is jelent pontosan az új törvényjavaslat a Kárpátaljai magyarságra nézve. A törvényjavaslat értelmében Ukrajna minden állampolgárának beszélnie kell az államnyelvet - ami az ukrán ugye. Ezen túlmenően az állampolgárság megszerzéséhez is nyelvvizsgát kell tenni a jövőben a nyelvből és folyékonyan kell beszélniük többek között a magas beosztású tisztségviselőknek, a választott képviselőknek, a diplomáciai szolgálat tagjainak, a bíráknak, de a pedagógusoknak, az orvosoknak, továbbá az állami és az önkormányzati intézmények dolgozóinak is.

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy ezentúl a filmeket kötelező ukrán nyelven, vagy legalább ukrán felirattal bemutatni a mozikban, de az eredeti nyelven, ukrán felirattal bemutatott filmek aránya így sem haladhatja meg a havi 10 százalékot. Ennek mondjuk az ukrán szinkronszakma biztosan örül.

"Természetesen" az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet. 

Az ukrán sajtó sem ússza meg a tomboló nyelvi nacionalizmust, a nyomtatott sajtótermékek esetében engedélyezik ugyan a több nyelven való megjelenést, de az egyiknek kötelezően az ukránnak kell lennie. Ami a könyveket illeti, évente legalább a könyvek felének az államnyelven kell megjelenniük, a számítógépes programok felhasználói felületeinek pedig szintén ukrán és/vagy az Európai Unióban hivatalos nyelvek valamelyikén kell íródnia.

És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy az összes általános információnak, értsd, hirdetések, felszólítások, üzenetek, kiscica farkincája egyaránt ukránul kell megjelenniük. Щоб зрозуміти?

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/60749/pics/lead_800x600.jpeg
15 millió magyar,Kárpátalja,magyarellenesség,ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?