Blogolj!

Másodrendű állampolgárokként bánnak a magyarokkal Romániában


Brutális diszkrimináció: megtarthatják ugyan a románórákat a magyar elemi iskolák tanítói, de pénzt már nem kapnak ezért!

Fotó: transindex.ro

Újabb gusztustalan húzás a román kormány, a román oktatási tárca részéről! Október elsejétől kezdődően ugyan megtarthatják a románórákat a magyar elemi iskolák tanítói, de pénzt már nem kapnak ezért. A hírről a Maszol.ro portál számolt be, mely úgy fogalmaz: „aknát hagyott maga után a múlt héten lemondott Valentin Popa oktatási miniszter”.

A minisztérium ugyanis július 27-én elfogadott 4165-ös rendelete szerint októberre már nem utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. A minisztérium korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott románórákat, melyek többletterhet rónak az ilyen tanintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít.

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a portálnak elmondta: hivatalból kivizsgálják a diszkriminációgyanús rendeletet. A testület október 15-i ülésére behívták az Oktatási Minisztérium képviselőit. Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa elmondta: az RMDSZ jövő héten egyeztet a minisztériummal a jogsértő rendelet visszavonásáról.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége „centenáriumi ajándéknak” nevezte a magyar tanítók hátrányos megkülönböztetését, és felszólította a döntéshozókat, hogy sürgősen vonják vissza az ezt előíró miniszteri rendeletet. Az EMNP szerint e rendelet is „jól bizonyítja: a bukaresti döntéshozók másodrendű állampolgárokként tekintenek a Romániában élő őshonos kisebbségek tagjaira”.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/60813/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,kisebbségi jogok,oktatás,oktatásügy,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?