Blogolj!

Beke István és Szőcs Zoltán politikai foglyok Romániában


A román bíróság az eljárási szabályokat megsértve, bizonyítékok nélkül ítélt. Lomnici Zoltán szerint ezzel a román centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni az államhatalom, Bajkai István szerint a peranyag is hemzseg a hibáktól.

Fotó: Székelyhon

Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István országgyűlési képviselő pénteken látogatta meg csíkszeredai börtönében a terrorizmus vádjával öt-öt évre elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt - írja az MTI.

Lomnici és Bajkai még csütörtök este jelentette be, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel kívánnak tenni a két székelyföldi férfi szabadon bocsátásáért, Lomnici pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a két elítéltet politikai foglyoknak kell tekinteni, hiszen az eljárási szabályokat megsértve, bizonyítékok nélkül ítélték el őket, úgy, hogy védőiknek nem adtak lehetőséget arra, hogy felkészüljenek az ítélethirdetés napján megváltoztatott vádak elleni védekezésre.

Lomnici szerint az ítélettel a román centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni a román államhatalom, márpedig csak úgy lehet megmutatni, hogy a magyar nemzet egységes, ha a nemzet bármely tagját sérelem éri, azt nem hagyja szó nélkül sem az állami, sem a civil szféra.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban ítélte terrorizmusért öt-öt éves börtönbüntetésre a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/61349/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,beke lászló és szőcs zoltán,románia,székely
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?