Blogolj!

Egy magyarellenes diszkrimináció szétlőve!


Ami jár, az jár: megkapják a románórák megtartásáért járó túlórapénzt a kisebbségi elemi iskolákban oktató magyar tanítók.

Megkapják a románórák megtartásáért járó túlórapénzt a kisebbségi elemi iskolákban oktató tanítók – közölte hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az MTI tájékoztatása szerint a romániai magyar érdekvédelmi szervezet közölte: az oktatási tárcát ideiglenesen vezető Rovana Plumb hétfő este aláírta a miniszteri rendeletet, amely megszünteti az idén nyáron keletkezett diszkriminációt az elemi oktatásban.

Korábban megírtuk: az Erdélyi Magyar Néppárt a rendelet kapcsán úgy értékelt, az ügy bizonyíték arra, hogy

„a bukaresti döntéshozók másodrendű állampolgárokként tekintenek a Romániában élő őshonos kisebbségek tagjaira”.

Másodrendű állampolgárokként bánnak a magyarokkal Romániában

Brutális diszkrimináció: megtarthatják ugyan a románórákat a magyar elemi iskolák tanítói, de pénzt már nem kapnak ezért! Újabb gusztustalan húzás a román kormány, a román oktatási tárca részéről! Október elsejétől kezdődően ugyan megtarthatják a románórákat a magyar elemi iskolák tanítói, de pénzt már nem kapnak ezért.

Múlt szerdán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy a bukaresti Oktatási Minisztérium hátrányosan különböztette meg a kisebbségek nyelvén oktató tanítókat, amikor egy júliusban hozott rendelettel eltörölte az általuk tartott román nyelvórák túlóraként történő kifizetését. A tanács rámutatott: a minisztérium megsértette az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét sértette meg.

A magyar iskolák tanítói azért tartanak hetente hárommal vagy néggyel több órát, mint a román iskolákban oktató társaik, mert ők a román és a magyar nyelvet is oktatják.

Az elfogadott rendelet értelmében újból kifizetik a magyar tanítóknak a pluszórákat, és visszatértek az eddigi, jól működő eljáráshoz, amelyet korábban az RMDSZ vezettetett be.

Emlékezetes, a román kormány Valentin Popa – azóta lemondott – oktatási miniszter kezdeményezésére tíz nappal a tanévkezdés előtt vonta meg a kisebbségi iskolák tanítóitól a román nyelv és irodalom oktatásának a jogát. Ezt megelőzően, júliusban az oktatási tárca arról is rendelkezett, hogy a magyar tanítók nem kaphatnak túlóradíjat román nyelvórákért. A bérezésre vonatkozó rendelettel a tanítók október elején szembesültek, amikor a román nyelvoktatás feladatát – egy sürgősségi kormányrendelet révén – visszakapták, az érte járó fizetést viszont nem. Legalábbis eddig...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/62646/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,kisebbségi jogok,oktatás,oktatásügy,rmdsz,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?