Blogolj!

A magyar nyelv nemcsak kommunikációs eszköz, hanem nemzeti vagyon is


A magyar nyelv nemzeti vagyon, és kulcsfontosságú, hogy a magyar gyerekek magyarul tanuljanak meg gondolkodni - jelentette ki Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felvidéki Ipolyságon, ahol köszöntőt mondott a Rákóczi Szövetség magyar összefogást jelképező ösztöndíjainak átadásán.

Az ünnepség keretében két helyi magyar oktatási nyelvű általános iskola kiselsőseinek, illetve szüleiknek adták át a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíját.

Orbán Balázs az ünnepségen mondott beszédében a magyar nyelv és a magyar nyelvű oktatás adta lehetőségekről beszélt, a gyarapodás kulcsfontosságú eszközeiként méltatva azokat. Hangsúlyozta:

„egy nagyon jó és nagyon fontos döntést hoztak meg azok a szülők, akik magyar iskolába íratták a gyermekeiket, mivel a magyar nyelv nemcsak kommunikációs eszköz, hanem nemzeti vagyon is. Ezért kulcsfontosságú, hogy a gyerekek magyar nyelven ismerkedjenek meg a világgal, és magyarul tanuljanak meg gondolkodni. A magyar nyelv és a magyar nyelvű iskola egy olyan szellemi védelmi rendszert és szellemi hódító hadsereget ad a gyermekeknek, amivel sikerrel adhatnak választ a 21. század kihívásaira.”

Rámutatott: a 20. század nem a magyarság, hanem a megmaradás évszázada volt, de a magyar kormány azon dolgozik, hogy a 21. század a magyarság évszázada, a gyarapodás évszázada legyen, határokon innen és túl egyaránt.

"Azt reméljük, hogy a magyar szellemnek, a magyar lelkivilágnak a 21. században kialakul egy olyan gravitációs ereje, amelynek köszönhetően a határon túl élő magyar szülők nem nehézségként, hanem erőforrásként tekinthetnek majd magyarságukra"

- fogalmazott Orbán Balázs. Az államtitkár beszédében - Ipolyságot a felvidéki magyarság egyik fontos bástyájának nevezve - röviden kitért a közelgő szlovákiai önkormányzati választásokra is. Megjegyezte: örömteli látni, hogy a településen egységesen sorakoztak fel a magyarok egy közös magyar jelölt mellett, ami a felvidéki magyarság összefogását mutatja.

 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/63554/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Felvidék,rákóczi szövetség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?