Blogolj!

Mit nekik Szent László? Szoborral románosítják Nagyvárad főterét


A városalapító magyar király szobrának esélye sincs, hogy visszakerülhessen a róla elnevezett főtérre. Hát persze, hogy egy román uralkodó emlékművét álmodták meg oda!

Fotó: foter.ro

Csúcsra jár keleti szomszédunknál a nettó történelemhamisítással kevert kultúrharc. Erdély ellopásának centenáriumán a „békés, baráti együttélés” és a kölcsönös tisztelet” jegyében – terveik szerint – a románok végleg száműzik Nagyvárad Szent Lászlóról elnevezett főteréről a városalapító magyar király szobrát.

A város román elöljárósága nem kér a magyar királyból, a nagyromán narratívába, azaz a kék-sárga-pirosra mázolt nemzeti orrfennhordásba sokkal jobban illeszkedik az első világháború idén uralkodó I. Ferdinánd román király (1914-1927) emlékműve. Ilie Bolojan polgármester bejelentése derékba törte a nagyváradi magyarság reményeit, miszerint helyreállítható a főtér eredeti állapota/pompája/dicsősége.

A hagyományok szerint Nagyváradot Szent László király alapította, aki oda helyezte a Bihari Püspökséget. Tiszteletére már 1390-ben szobrot emeltek a főtéren. 1660-ban aztán a törökök bevették Váradot, az alkotást pedig földarabolták. Schlauch Lőrinc nagyváradi püspök kezdeményezésére 1893. szeptember 10-én avatták fel Tóth István új, 18 mázsás bronz Szent László-szobrát a főtéren. Ezt Trianon után a városvezetés 1923-ban lebontatta, hogy helyébe – még életében – I. Ferdinánd román király lovas szobrát helyezzék. A római katolikus egyház ekkor a püspöki palota kertjében állított fel Szent László-emlékművet. A románok pedig 1924. november 21-én felavatták a főtéren Ferdinánd király lovasszobrát, ami aztán 1940-ig állhatott ott.

A váradi magyarság hosszú idő óta harcol azért, hogy a városalapító Szent László szobra visszakerülhessen az őt megillető, eredeti helyére. Mindhiába.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/63546/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,nagyvárad,románia,Szent László,trianon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?