Blogolj!

Erdély lehet a következő Észak-Írország?


Egy friss tanulmánykötet angolul mutatja be: annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.

Fotó: szekelyhon.ro

Áldozati retorika helyett korszerű társadalomtudományi eszközökkel ábrázolják az erdélyi magyarságot azok a tanulmányok, amelyek angolul jelentek meg Unequal Accomodation of Minority Rights. Hungarians in Transylvania címmel – számol be róla a Főtér.ro portál.

A szerkesztők, Kiss Tamás, Toró Tibor, Székely István Gergőt, Bárdi Nándor és Horváth István célja, hogy külföldön is megértsék végre az erdélyi magyarság sajátos helyzetét és az abból fakadó súlyos, évszázados problémákat. Ezért az erdélyi magyarság monografikus bemutatására törekedtek, továbbá arra, hogy a közösségről készült kutatások beillesszék a nemzetközi szakirodalomba, és ezzel rávilágítsanak: az erdélyi magyar problematika nem annyira egyedi, hogy azt a külföldi szakemberek ne is értsék meg.

A Főtér.ro kifejezetten érdekesnek nevezi, hogy a friss kutatások olyan szintű etnikai párhuzamosságot mutatnak ki Erdélyben, mint a poszt-konfliktuszónának számító Észak-Írországban. Ezt például a vegyes házasságok alacsony aránya jelzi a magyar közösségen belül, ahol azt is vizsgálták, hogyan teremtik újra ezt az etnikai párhuzamosságot anélkül, hogy a magyarság különálló, autonóm politikai intézményrendszerrel rendelkezne, és ahol a kisebbségi jogokat biztosító törvények értelmezése is folyamatosan a többség-kisebbség közt zajló politikai alku tárgya.

A kötettel az erdélyi magyar kutatók hangsúlyosan bekapcsolódnak az integrációról zajló nemzetközi vitába – szögezte le Toró Tibor, a Sapientia Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének oktatója.

Emlékeztetett, a domináns szakirodalom és több nemzetközi szervezet is annak az integrációnak a híve, amely a nemzeti kisebbségeket beemeli a kormányba, ahogy az Romániában is történt. A másik oldal szakirodalma azt hangsúlyozza, hogy az integrációhoz külön intézményes keret is szükséges, amit akár autonómiának is nevezhetünk.

Míg a hatalommegosztásra alapuló rendszereket és problémáikat már részletesen leírták például Bosznia vagy Észak-Írország kapcsán, addig a másik modell nem kapott ilyen leírást. Az erdélyi kutatók ezért azt igyekeztek bemutatni, milyen váratlan és hosszú távú negatív következményei lesznek az intézményi garanciák nélküli kormányra kerülésnek.

A kötet célközönségét az etnopolitikával foglalkozó nemzetközi szakértők jelentik, de Toró azt nem merte megjósolni, hogy kutatási eredményeik mennyire jutnak el azokhoz a nyugati think tankekhez, amelyek meghatározzák, hogyan beszél a nemzetközi elit a kisebbségi ügyekről.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/64104/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,autonómia,Erdély,románia,székelyföld,székelyföldi autonómia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?