Blogolj!

Sértegette a magyarságot Cucu, a román prefektus…


Bocsánatkérést vár Sebastian Cucutól, a székelyföldi Kovászna megye prefektusától Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke a magyarokat diszkrimináló és sértő kijelentései miatt.

A magyarokat sértegető román prefektus, Sebastian Cucu...

Az RMDSZ-s Tamás Sándor azt kifogásolta, hogy a törvényesség felügyeletével és a román kormány megyei képviseletével megbízott prefektus keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy sértés lenne, ha a megye választott tisztségviselői távol maradnának a december elsejei centenáriumi ünnepségről, de azt is sugallta, hogy nem kívánatos a magyar tisztségviselők felszólalása az ünnepségen. 

Aromán prefektus úgy fogalmazott:

"Visszautasítjuk az olyan elöljárók részvételét, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel felszólalásaikkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és annak szimbólumát".

A megyei önkormányzat vezetője szerint a prefektus különbséget tett a megye román és magyar nemzetiségű polgárai között, és megsértette a választott tisztségviselőket, de azt is kimondta egyben, hogy a magyarságot megbízhatatlan közösségnek tekinti. 

"A prefektus meghív, de úgy képzeli el, hogy az éljenzők és a tapsolók közé kellene beállnunk,  nehogy elrontsuk az ünnepüket"

- jelentette ki a politikus. Hozzátette: képesnek érzi magát arra, hogy három percben elmondja a magyar közösség üzenetét, idézve a száz éve elfogadott gyulafehérvári nyilatkozatot. Tamás Sándor azt is megjegyezte, hogy tiszteletet várnak a román állam képviselőitől, amit nem kaptak meg az elmúlt években a prefektus által szervezett sepsiszentgyörgyi december elsejei felvonulásokon, amikor a máshonnan érkezett tömeg azt skandálta, hogy kifele a magyarokkal az országból. 

A politikus elmondta: azt az ígéretet idéznék a gyulafehérvári nyilatkozatból, hogy:

"Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben." 

Tamás Sándor szerint ez teljes jogú önkormányzatot jelent, és függetlenül attól, hogy szót kap-e a december elsejei sepsiszentgyörgyi rendezvényen, erről a száz évvel ezelőtt tett vállalásról a magyar közösség választott képviselői beszélni szeretnének az elkövetkező időszakban. 

A politikus hozzátette: a sepsiszentgyörgyi december elsejei rendezvény fő támogatója az idén is a Kovászna megyei tanács és a megyeszékhely polgármesteri hivatala lesz. A megye 33 ezer lejt szavazott meg erre a célra. 

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/64615/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,nem nem soha
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-23 11:09:29
Először is honnan veszi ez a vadbarom, szőröstalpú őrült, hogy bármelyik épelméjű erdélyi magyar ember elmegy az Erdély ellopása évfordulóján rendezett "ünnepségükre" ?!
Másodszor pedig: lássuk be, hogy ettől a kalácsképű ökörtől, - meg a többi román "félvezetőtől" - a bocsánatkérés hiú ábránd csupán.
Életükben soha nem ismerték ezek a tisztesség megparányibb szikráját sem !!!!
Nincs mit várni tőlük sem most, sem a jövőben !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?