Blogolj!

Erőszakos asszimiláció tombol Romániában?


Félő, hogy Erdély ellopásának centenáriumán egyre inkább ukrán vonásokat ölt a magyarokkal szembeni román kisebbségpolitika.

Fotó: Transindex.ro

A Székely Mikó Kollégium ügye alapján úgy tűnik, hogy Románia kisebbségpolitikája egyre jobban hasonlít az ukrajnaira. Ezt mondta az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke az M1-en.

Szilágyi Zsolt a református egyház sepsiszentgyörgyi épületének visszaállamosítására utalva kijelentette, hogy a Romániában élő kisebbségek helyzete száz év alatt sem változott sokat, az erdélyi magyarság mindennapjaiban nincs javulás. Emlékezetes: a román legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosított épületeinek a visszaszolgáltatását. Kató Béla püspök akkor úgy fogalmazott: az elutasító ítélet szerint a román állam a református egyházat hazugnak, tolvajnak és csalónak tekinti.

A pártelnök a jelen helyzetben „világos és nyílt” üzenetet vár a román hatalomtól, hogy nem akarják erőszakkal asszimilálni az ott élő kisebbségeket – így az MTI.

Szilágyi Zsolt hozzátette: januártól kezdődő európai uniós elnöksége során Románia bebizonyíthatja érettségét a tisztségre, emellett felhívhatja a figyelmet az EU bővítésére is. Utóbbi mind Magyarország, mind Románia számára fontos, hiszen magyarok és románok is élnek a csatlakozásra váró államokban.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/64704/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,magyarellenesség,magyargyűlölet,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?