Blogolj!

Tízmilliárdokat kaptak karácsonyra a határon túli magyarok


Az Orbán-kormány az óesztendő végén sem feledkezett meg a határon túli magyarság legfontosabb intézményeiről és szervezeteiről.

Illusztráció: pixabay.com

Összesen 32,8 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány mintegy 40 határon túli szervezetnek és intézménynek. A Sapientia Alapítvány egymagában közel 10 milliárd forintot kapott, de jutott pénz a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi labdarúgóklubnak is – összegez a Portfolio.hu alapján a Maszol.ro.

A Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról című kormányhatározat december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintettnek a Bethlen Gábor Alap bevonásával.

Az összeg jelentős részét erdélyi szervezetek és intézmények kapják. A Sapientia Alapítványnak 3,5 milliárd forintot utaltak ki a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására, 4,15 milliárd forintot az alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseinek finanszírozására és 2,52 milliárd forintot az ingatlanberuházásaira. Kapott támogatást különböző céljaira az Erdélyi Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, az Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség és az Iskola Alapítvány is. Ugyanakkor a magyar kormány 170 millió forintot utalt ki a FK Csíkszereda Egyesületnek a Márton Áron Tehetséggondozó Központjának működtetésére, 2 milliárd forintot a csíkszeredai klub működésére és fejlesztésére, illetve 2,1 milliárd forintot a Sepsi OSK működésének és fejlesztésének a támogatására.

A kárpátaljai egyházi líceumok 581 millió forint támogatásban részesülnek a magyar költségvetésből, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 481 millió forinthoz, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola 2,5 milliárd forinthoz jutott hozzá.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/66960/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Erdély,határon túli magyarság,Kárpátalja,Orbán-kormány,támogatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?