Blogolj!

Büszkén vallják székelységüket a bukovinai fiatalok


A bukovinai székelység 1978-ban vált széles körben ismertté a Kárpát-medencében, az elmúlt évtizedekben megerősödött a hagyományőrzése.

Fotó: MTI

Ma már a bukovinai székely gyerekek, fiatalok is büszkék székely származásukra. Ezt mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Bonyhádon, a 41. alkalommal megrendezett székely bálon az MTI-nek.

Potápi Árpád János a völgységi város egyik legnagyobb kulturális rendezvényén felidézte: a bukovinai székelység 1978-ban vált széles körben ismertté a Kárpát-medencében, miután a Röpülj, páva elnevezésű vetélkedőt az izményi, aparhanti, bonyhádi székelyek nyerték meg.

A siker nyomán megerősödött a hagyományőrzés, a székely emberek, főleg a fiatalok azután már nem szégyellték székely mivoltukat,

„azóta egyesületek, tánccsoportok, hagyományőrző rendezvények jöttek létre, amelyeken meg tudjuk mutatni magunkat”.

A hagyományőrzés fejlődését mutatja, hogy a bonyhádi székely bálon évente több mint ötszázan vesznek részt.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 1989-ben létrejött a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, székházat hoztak létre, címert alkottak, Kismányokon pedig felépítettek egy tradicionális bukovinai székely portát. A Bukovinából elszármazott székelyek egyre többet vesznek részt az erdélyi rendezvényeken is, például az Ezer székely leány találkozóján, a csíksomlyói búcsúban, „ma már a Székelyföldön is felfigyelnek ránk és tudnak rólunk” – fogalmazott a bukovinai székely származású politikus.

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezett bálban, amelyet a Völgység táncegyüttes műsora nyitott meg, a szövetség 25 tagegyesületétől – köztük Garáról, Tevelről, Nagymányokról, Hidasról – érkeztek vendégek, és részt vettek az eseményen az erdélyi Borszékről – Bonyhád testvérvárosából – jött csoport tagjai is.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/68431/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Bukovina,hagyományőrzés,románia,székely,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?