Blogolj!

Különleges székely ünnep Magyarországon


Ma már a bukovinai székely gyerekek, fiatalok is büszkék székely származásukra - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Bonyhádon, a 41. alkalommal megrendezett Székely Bálon.

Potápi Árpád János a völgységi város egyik legnagyobb kulturális rendezvényén felidézte: a bukovinai székelység 1978-ban vált széles körben ismertté a Kárpát-medencében, miután a Röpülj  páva elnevezésű vetélkedőt az izményi, aparhanti, bonyhádi székelyek nyerték meg. 

A siker nyomán megerősödött a hagyományőrzés, a székely emberek, főleg a fiatalok azután már nem szégyellték székely mivoltukat - mondta, hozzátéve:

"azóta egyesületek, tánccsoportok, hagyományőrző rendezvények jöttek létre, amelyeken meg tudjuk mutatni magunkat".

A hagyományőrzés fejlődését mutatja, hogy a bonyhádi székely bálon évente több mint ötszázan vesznek részt.

Emlékeztetett arra is, hogy 1989-ben létrejött a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, székházat hoztak létre, címert alkottak, Kismányokon pedig felépítettek egy tradicionális bukovinai székely portát.

„A Bukovinából elszármazott székelyek egyre többet vesznek részt az erdélyi rendezvényeken is, például az Ezer székely leány találkozóján, a csíksomlyói búcsúban, ma már a Székelyföldön is felfigyelnek ránk és tudnak rólunk"

- fogalmazott a bukovinai székely származású politikus.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság támogatja a szövetség harminc éves jubileumának programjait.

Illés Tibor, a szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a szervezet azért alakult, hogy segítséget adjon a székely egyesületeknek, amelyek száma gyarapodik, és ma már tizenegy határon túli tagegyesület is van. 

Szabó Tibor, Bonyhád alpolgármestere a város fontos részének nevezte a bukovinai székelyeket, akik az ott élők harminc százalékát teszik ki.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/68473/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,Erdély,potápi árpád,székely,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?