Blogolj!

A középiskolások is eljuthatnak az elrabolt országrészekre


A hetedikeseken kívül középiskolások is pályázhatnak a kibővülő Határtalanul! programra. Ezt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár jelentette be.

Fotó: evangelikus.hu

Az államtitkár az M1-en elmondta, a program célja, hogy minden magyar diák az iskola befejezése előtt eljusson – szervezett keretek között – egy határon túli régióba, és testvériskolai kapcsolatok alakuljanak ki.

A programra az iskolákon keresztül osztályok jelentkezhetnek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján március 1-jétől. A lehetőséget 2010 óta biztosítja a magyar kormány, azóta 300 ezer anyaországi diák látogatott el a határon túlra, de a középiskolások bevonásával ez a szám jelentősen nőhet – így az MTI.

Az Echo TV-nek pedig arról szólt Potápi Árpád János, hogy a kormányzat könnyít a csoportok összeállításán is. Eddig elsősorban csak hetedikesek és egy iskolából tudtak jelentkezni, most viszont van arra lehetőség, hogy 2-3 település iskolái egy csoportot indítsanak - jelentette ki. Erre azért volt szükség, mert akadtak kistelepülések, ahol még hatodikos meg nyolcadikosok jelentkezésével sem tudtak egy csoportot létrehozni.

Kiderült, attól függ majd a pályázati keret nagysága, hogy milyen messzire és hány napra mennek a csoportok. Tavaly egy összegre lehetett pályázni a távolságtól függetlenül. Emellett mindenképpen fogják finanszírozni a tanárok költségeit, és pluszkísérőkre is lehetőség lesz. Mint mondta, minden 10 gyermek után finanszírozható egy pedagógusnak a költsége, és maximum két szülőt be lehet vonni egy csoporthoz.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/69564/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,határon túli magyarság,Határtalanul!,iskola,oktatás,potápi árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?