Nincs telitalálatos az ötös lottón.
A 43. heti nyerőszámok: 1, 12, 54, 55, 67. Joker: 661256. 5 találatos szelvény nem volt, a 4 találatosokra 2 millió 120 ezer 500, a 3 találatosokra 20 ezer 260, a 2 találatosokra 1660 forintot fizetnek.
Blogolj!

A kistérségi társulások tehetik élhetővé Romániát?


Egy friss elemzés szerint egyre több önkormányzat kezd el regionális együttműködésekben gondolkodni, és próbálja maga megoldani azokat a problémákat, melyeket Bukarest évek óta csak halasztgat.

Fotó: www.3szek.ro

Lassan alig van olyan vidéke Romániának, amely ne igyekezne valamely kistérségi társulást, önkormányzati szövetséget létrehozni, alig van önkormányzat, amely ne próbálna valami ilyesmibe belépni – írja kitűnő elemzésében a Háromszék napilap internetes oldalán Farcádi Botond.

Mint a szerző rámutat, a jelenség hátterében az önkormányzatok ébredése áll. Miután Bukaresttől nem sok jóra számíthatnak, egyre több önkormányzat kezd el regionális együttműködésekben gondolkodni, és próbálja maga megoldani azokat a problémákat, melyeket a központ, a román kormányzat évek óta csak halasztgat.

„Az elmúlt évek során bebizonyosodott: választási eredményektől függetlenül Bukaresttől sok jóra nem számíthatunk. Az önkormányzatok decentralizációs törekvései, kistérségi társulások létrejötte és regionális együttműködések kialakulása jóformán az egyetlen remény arra, hogy Románia modern, versenyképes és élhető ország legyen”

– állítja a szerző.

A Háromszék írásából kiderül, a legutóbbi hasonló összefogásként a Szeben és Brassó megyei önkormányzatot tömörítő Fogarasföld nevű egyesület alakult meg, melyet bevallottan az elsőként létrejött Nyugati Szövetség mintájára hívtak életre a helyi vezetők. Azok a politikusok, akiknek – akár a Kolozsvárt, Temesvárt, Nagyváradot és Aradot tömörítő nyugati városok polgármestereinek – elegük lett Bukarest tehetetlenségéből, ezért nem volt más választásuk, mint saját kezükbe venni a sorsuk irányítását.

A cikk rámutat, nem valamiféle hirtelen fellángolásról van szó, hiszen számos önkormányzat vesz részt az új társulásban: négy város, a Szeben megyei Felek és Nagytalmács, továbbá a Brassó megyei Fogaras és Viktóriaváros, valamint 29 község. Emellett a szándék komolyságát jelzi az is, hogy az egyesület létrehozásáról szóló egyeztetésen részt vett Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, szociáldemokrata politikus is.

„Ez utóbbi jelzésértékű: az Európai Unió nemhogy rossz szemmel nézné, de egyenesen ösztönzi a regionális együttműködéseket. Súlyt adnak a kezdeményezésnek azok a célok, melyekért a települések szövetkeznek, s melyek közül a legfontosabb egy gyorsforgalmi út megépítése, ha már a kormány évek óta képtelen felgyorsítani a Nagyszeben–Brassó autópálya elkészülését”

– emeli ki Farcádi Botond.

Romániában egyébként több, történelmi nevét viselő, akár megyehatárokon is átívelő társulás alakult az elmúlt évek során, a bíróságok csupán azok létesítését nem engedélyezték, amelyeknek nevében szerepelt a Székelyföld szó...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/69716/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,autonómia,kistérségi társulás,önkormányzati szövetség,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?