Blogolj!

Gyomorforgató: a román akadémia elhazudja az autonómiát!


Pofátlanul még azt is megkérdi a „tudós” testület, hogyan akarják számon kérni a Gyulafehérvári Nyilatkozatba foglalt elvek, jogok be nem tartását azok, akik nem ismerik el a dokumentum lényegét, vagyis Erdély és Románia egyesülését.

Fotó: MTI

Páros lábbal taposott a romániai magyarságba, a magyar kisebbség jogaiba a keleti szomszéd „tudós” testülete.

A román akadémia szerint az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nem ígért autonómiát a kisebbségeknek, akik pedig számon akarják kérni a dokumentum bármilyen részletének betartását, azoknak előbb el kellene ismerniük annak lényegét, Erdély és Románia egyesülését

– írja az MTI.

A tudományos testület azzal érvel, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban szövegében szereplő „autonómia” szó az Erdély, Bánság és Magyarország románok lakta területek ideiglenes, az új alkotmány elfogadásáig tartó önigazgatására vonatkozik. Másfelől leszögezik, hogy az erdélyi románok döntése az általuk lakott területek Romániával történő egyesüléséről szólt, míg a Nyilatkozat többi részlete mindössze „irányelveket” tartalmaz az újonnan megalakuló román állam számára.

„A Gyulafehérvári Nyilatkozatban szereplő egyes célkitűzések elismerésére irányuló igény a dokumentum valamennyi rendelkezésének – köztük elsősorban a Románia és Erdély egyesülését kimondó határozat – elismerését feltételezné. Hogyan is akarják számon kérni a Nyilatkozatba foglalt egyes állítások, elvek, jogok be nem tartását azok, akik nem ismerik el a dokumentum lényegét?”

– alázza meg a román akadémia elnöksége a magyarságot.

Az erdélyi románok nemzetgyűlése által elfogadott nyilatkozat harmadik pontja által előirányzott „teljes nemzeti szabadságot” a román akadémia olvasatában nem lehet autonómiaígéretként értelmezni, hiszen a Nyilatkozat ennek értelmezését is pontosítja, miszerint „minden nép számára a saját nyelvén biztosítanak oktatást, közigazgatást és ítélkezést „ és lehetővé teszik számarányos képviseletüket a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.

Az akadémia szerint egyébként ezen „elvek” érvényesítésével sem adós a mai Románia, és ezt jól példázza az, hogy a magyarok saját nyelvükön ingyenesen tanulhatnak az óvodától a doktorátusig, sokan közülük pedig állami ösztöndíjban is részesülnek. „Nincs olyan oktatási program, amit a magyarok kértek és a román állam ne hagyta volna jóvá. És itt a legbőkezűbbek a feltételek: legyen legalább tíz kérelmező az illető szakon, akiknek a képzése érdekében mintegy húsz tanárnak biztosít fizetést a román állam” – teszik hozzá.

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/70508/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Anyaország,autonómia,Erdély,határon túli magyarság,magyarellenesség,magyargyűlölet,románia,székelyföld,székelyföldi autonómia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
József 2019-03-22 11:37:49
A románok mindig is hazudtak !!! Aki mást vár, "AZ CSAK POFÁRA FOG ESNI" !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?