Blogolj!

A román hatalom nem enged a zászlóhisztiből


Nincs új a nap alatt: március 15-e után megint megbírságolták Sepsiszentgyörgy polgármesterét, aki megint fellebbezett.

Fotók: Facebook/Antal Árpád

Az idei március 15-e sem múlhatott el anélkül, hogy a román hatóságok csúcsra ne járatták volna a zászlóhisztit. A zászlók kitűzését szabályozó törvény állítólagos megsértése miatt sorjáznak a büntetések a magyar településvezetőknek.

A Főtér.ro arról számol be, a szőrösszívű Kovászna megyei prefektus 10 ezer lejes (mintegy 670 ezer forintos) bíróságot rótt ki a sepsiszentgyörgyi polgármesterre. Antal Árpádra azért rontottak rá a hivatalos szervek, mert a sepsiszentgyörgyi városvezetés a március 15-ei nemzeti ünnepre piros-fehér-zöld díszítőelemeket helyezett ki az utcákra és közterekre.

A polgármester nem adja olcsón a bőrét, az előző évekhez hasonlóan megint fellebbezést nyújt be a bíróságon. Korábban előfordult, hogy első fokon az ő javára ítéltek, most is ebben bízik.

A román zászlóparát is nyögő nemzettársaink egyébként arra hivatkoznak, a zászlótörvény végrehajtási utasításait rögzítő, 2001-ben elfogadott kormányhatározat 2002-es kiegészítése kitér rá:

„azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”.

A „jó nevű” Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus viszont állítja: illegális volt kitűzni a magyar zászlót, a piros-fehér-zöld díszítőelemeket. Ő úgy értelmezi a jogszabályokat, hogy más államok zászlaját Románia területén csak hivatalos látogatások vagy nemzetközi ünnepségek alkalmával szabad kitűzni, és csakis hivatalos épületekre, illetve a törvény által megszabott közterületekre. (És persze csakis a román lobogó mellé.)

Zászlópánik és fenyegetés: március 15-én megint cirkuszolnak a románok

A Hargita megyei prefektus már előre nekiesett a magyar vezetőknek, nehogy valami súlyos bűncselekménybe keveredjenek a piros-fehér-zöld nemzeti lobogóval és a Himnusszal a nemzeti ünnepünkön. Jean-Adrian Andrei elvtárs-komisszárnak már megint elgurult a gyógyszere!

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/70731/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,határon túli magyarság,magyarellenesség,magyargyűlölet,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?