Blogolj!

Székely terrorper: április elején szabadulhat Beke és Szőcs?


Jogvédők abban bíznak, hogy a terrorizmussal megrágalmazott székelyek április 9-i bukaresti tárgyalásán kedvező ítélet születhet.

Fotó: MTI

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet reméli, hogy a román legfelsőbb bíróság április 9-ére várható határozata után hazatérhet a családjához a terrorizmus vádjával elítélt és fogva tartott Beke István és Szőcs Zoltán.

Erről Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója nyilatkozott az MTI-nek, miután szerdán meglátogatta a feketehalmi (Codlea) börtönben a két elítéltet. Kijelentette:

megalázó és szívszorongató az a helyzet, hogy a két férfi egy koncepciós perben bizonyítékok nélkül kimondott ítélet következtében van börtönben, és Szőcs Zoltánt még a gyermeke januári születésekor sem engedték el egy napra a családjához.

Hozzátette: a székely férfiak a megalázó helyzet ellenére fizikailag jól vannak, ellátásuk megfelelő, emelt fővel viselik a sorsukat, és nem kérnek kegyelmet. Hozzátette: nagy reménységgel tekintenek az április 9-i bukaresti tárgyalásra.

Csóti György szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a legfelsőbb bíróság eltörölné a két székely férfit ötéves börtönbüntetésre ítélő másodfokú ítéletet, és helyben hagyná az őket lényegében felmentő első fokú ítéletet. Hozzátette: az is elfogadható megoldás lenne, ha a bíróság felfüggesztené a másodfokú ítéletet, szabadlábra helyezné a két elítéltet, és az ügy újratárgyalását rendelné el.

Csóti György elmondta: a Kisebbségi Jogvédő Intézet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a két székely férfi ügyében. Biztosnak vélte, hogy Strasbourgban elmarasztalják a román államot a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérülése miatt. Ez a jog szerinte akkor sérült, amikor a legfelsőbb bíróság a jogerős ítélet kimondása előtt megváltoztatta az egyik vádpontot, és nem adott lehetőséget a vádlottaknak az új vádpont elleni védekezésre.

A jogvédő intézet igazgatója azt is elmondta, hogy egyelőre „a fiókba tették” azokat az iratokat, amelyekkel az Európai Unió elé akarták vinni az ügyet, és várják az április 9-i tárgyalást. Csóti György szerint a Beke-Szőcs-ügy egyike azoknak az ügyeknek, amelyek bizonyítják, hogy Romániában a nemzeti hovatartozás alapján sérül a jogállamiság. Ezért is elkezdték annak az előkészítését, hogy az EU-szerződés hetedik cikkelye alapján induljon eljárás Románia ellen a jogállamiság nemzeti hovatartozás alapján történő megsértése miatt.

A „székely” terroristaperként vagy terrorperként elhíresült ügy kézdivásárhelyi vádlottjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt egyébként 2018 júliusában ítélték fejenként öt év letöltendő börtönre,miután a legfelső bíróság (lehallgatott beszélgetéseik és a Beke lakásán talált petárdák alapján) bizonyítottnak találta az ügyészség vádját, miszerint Beke robbantani készült 2015. december elsején Kézdivásárhelyen a nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén, Szőcs pedig a felbujtója volt. Azóta számos kezdeményezés történt a viccítélet megváltoztatására, de ezek eredménytelennek bizonyultak.

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/70737/pics/lead_800x600.jpg
Beke István,székely,székelyföld,Szőcs Zoltán,terrorizmus,terrorper
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
László 2019-03-28 20:59:20
Románia nem jogállam. Amit művelnek az arra alapul, hogy ők vannak többen, ezért erősebbek, azaz a többségi erőszak érvényesül. Magyarul: nem a jog és az erősebbtől elvárható méltányosság érvényesül, HANEM AZ ERŐSZAK JOGI KÖNTÖSBEN.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?