Nincs telitalálatos az ötös lottón.
A 43. heti nyerőszámok: 1, 12, 54, 55, 67. Joker: 661256. 5 találatos szelvény nem volt, a 4 találatosokra 2 millió 120 ezer 500, a 3 találatosokra 20 ezer 260, a 2 találatosokra 1660 forintot fizetnek.
Blogolj!

Kitüntették a marosvásárhelyi magyar gimnázium megmentőit


Kőkemény küzdelem árán sikerült elérni a román önkénnyel szemben, hogy e tanévtől újraindulhatott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

Fotó: MTI

Rákóczi-díjjal tüntetett ki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium öt olyan személyiséget, akinek fontos szerepe volt abban, hogy e tanévtől újraindulhatott az iskola.

A díjat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Holló László, Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatója, Szabó Ödön képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa, Székely Szilárd tanár, aki ideiglenesen látta el a tanintézet igazgatói feladatait, amíg Tamási Zsolt korábbi és jelenlegi igazgató nem tölthette be a tisztségét, és Márton Gyöngyvér, a szülői bizottság elnöke vehette át csütörtökön – foglalja össze az MTI.

Tamási Zsolt igazgató elmondta: hagyományt szeretnének teremteni a Rákóczi-díj átadásból. Megjegyezte: II. Rákóczi Ferencet, az iskola névadóját 1707-ben április ötödikén iktatták be Erdély fejedelmi tisztségébe, így ez a nap az iskola ünnepe is. Az ünnep előestéjén pedig azoknak adnak Rákóczi-díjat, akinek létét, fennmaradását köszönheti az intézmény. A díjhoz oklevél, érem és kristály tartozik. Utóbbi kapcsán megjegyezte: értékes, de törékeny, odafigyelést igényel, amiként a marosvásárhelyi katolikus gimnázium is.

A díjátadó után Potápi Árpád János államtitkár a magyar közmédiának elmondta: a családok és a nemzet életében is van egy-egy olyan nehéz időszak, ami összefogásra sarkall. Megjegyezte: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetése majd újraindítása nemcsak Marosvásárhelynek, hanem az egész magyarságnak az egyik fontos ügye volt, sőt általános emberi jogi kérdéseket is felvetett, melyek román támogatókat is vonzottak.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

Az iskola az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/71096/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,határon túli magyarság,iskola,magyarellenesség,magyargyűlölet,Marosvásárhely,oktatás,oktatásügy,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?