Blogolj!

Minden indok nélkül kitiltották Ukrajnából az RMDSZ elnökét


Kelemen Hunor szombaton utazott volna Ungvárra, hogy részt vegyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulójára szervezett ünnepségen. Az ukrán határon egy órás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába.

Fotó: MTI

Minderről saját közösségi oldalán számolt be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség első embere. Ahogy a politikus írta, a határőrök nem indokolták meg, hogy miért tagadták meg belépését az országba, az MTI kérdésére kifejtette, román diplomata útlevéllel a Záhony-Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, azonban közölték vele, hogy két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia.

"Egy ukrán nyelvű jegyzőkönyvet tettek elém, és bepecsételték az útlevelembe, hogy 2020 október 13-ig nem mehetek be Ukrajnába"

- magyarázta Kelemen Hunor.

A politikus azonnal tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.

Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében leírta, személyesen szerette volna átadni jókívánságait a KMKSZ-nek.

"Beszéltem volna arról a közös útról, amelyet a kommunista diktatúrák bukása óta a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek bejártak, és azokról a kihívásokról is szóltam volna, amelyekkel szembe kell néznünk. (.) Így nem marad más, mint hogy innen kívánjak boldog születésnapot a KMKSZ-nek, a Szövetség tagjainak és szimpatizánsainak, és egyben a kárpátaljai magyarokat biztosítsam az RMDSZ szolidaritásáról"

Az Index megkeresésére nem hivatalosan ukrán oldalról is megerősítették a hírt. Elismerték, hogy Kelemen Hunor neve mellé az adatbázisban megjegyzés volt téve a beutazás megtagadásáról minden további indoklás nélkül. Ilyen ügyekben nem helyi szinten, a határátkelőhelyen születik döntés, hanem Kijevben

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/71144/pics/lead_800x600.jpg
kelemen hunor,rmdsz,románia,ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?