Blogolj!

A magyarok igazsága: 100 évesen harmadszor is magyar állampolgár lett


Geréd Margit április 23-án ünnepelte a 100. születésnapját Csíkborzsován és ebből az alkalomból harmadszor is magyar állampolgár lett.

óth László Magyarország csíkszeredai főkonzulja (j) és Ferencz Tibor Csíkszépvíz polgármestere köszönti otthonában az ezen a napon százéves Geréd Margitot az erdélyi Csíkszépvízhez tartozó Csíkborzsován 2019. április 23-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

Rémes ez az egész. Margit nénit taszigáltaa történelem. Száz éve, 1919. április 23-án született a Csíkszépvízhez tartozó Csíkszentmiklóson, ami akkor a történelmi Magyarország része volt, vagyis aki itt látta meg a napvilágot az magyar volt a lelkében és a papírjaiban is. Aztán 1920-ban jött a trianoni békediktátum és az egy esztendős Geréd Margitot is elvitték a románok, akik azonnal állampolgárságot is adtak neki. 

Aztán az 1940-es második bécsi döntéssel másodszorra is megkapta a magyar iratokat a sok magyar, köztük az akkor alig több mint húsz esztendős Margit, akit aztán 1947-ben a párizso békeszerződéssel újra megfosztottak a hivatali magyarságától. Magyarország–Románia 2–2.

Fotó: MTI/Veres Nándor

No, de most Margit néni, aki jó egészségnek örvend, 100 éves lett és nagy ajándékot kapott. Harmadszor és végleg megkapta a magyar állampolgárságot. Úgy, hogy a Csíkszépvízhez tartozó Csíkborzsovát nem is nagyon hagyta el egész életlben. 

Van-e igazság a történelemben? Részben már biztos, hiszen Margit néni ismét magyar állampolgár lett. A többi azoknak az uraknak a dolga lenne, akik a világ dolgait igazítják. Nekik kellene visszaadni a hegyeinket. Harmadszor, de végleg. 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/71840/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?