Blogolj!

Gyalázat! Elfogadták a diszkriminatív ukrán nyelvtörvényt!


Megvalósult Andrij Parubij és Petro Porosenko aljas terve: az ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke fegyverként fogta kezébe anyanyelvét és kivégezte vele a kárpátaljai magyarságot.

Fotó: Lidovky

Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot - számolt be az MTI. Az előterjesztést 77 képviselő nyújtotta be, és a 450 fős ukrán törvényhozás 278 tagja támogatta szavazatával.

A törvényjavaslat kimondja: Ukrajna egyetlen állami és hivatalos nyelve az ukrán.

A karpatalja.ma beszámolója szerint Parubij a csütörtöki plenáris ülés nyitányaként mondott demagóg beszédében kiemelte, Ukrajnának egyetlen államnyelve van, ami nem más mint az ukrán, amely erős fegyver az ukrán nép kezében.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban a törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be, így második olvasatban két hónapig tárgyalta törvényhozás. A szavazás előtt a képviselőknek levetítettek egy filmet, amelyben írók, költők, színészek, tudósok, aktivisták és egyházi személyek - utóbbiak között Filaret, az új ukrán ortodox egyház tiszteletbeli pátriárkája, aki személyesen is jelen volt az ülésteremben - beszéltek arról, hogy milyen fontos számukra a törvény elfogadása. A törvény elfogadását a képviselők állva tapsolva, "Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!" üdvözléssel fogadták, és elénekelték a himnuszt. 

A törvényjavaslat kimondja, Ukrajna minden állampolgárának beszélnie kell az államnyelvet, ezen felül az állampolgárság megszerzéséhez is nyelvvizsgát kell tenni a jövőben az ukrán nyelvből, a magas beosztású tisztségviselőknek, a választott képviselőknek, a diplomáciai szolgálat tagjainak, a bíráknak, a pedagógusoknak, az orvosoknak, valamint az állami és az önkormányzati intézmények dolgozóinak pedig folyékonyan kell beszélniük az ukrán nyelvet.

A törvényjavaslat a kulturális életből is kiírtja az idegen nyelveket, a filmeket ezentúl kötelező lesz ukrán nyelven, vagy minimum ukrán felirattal sugározni a mozikban, az eredeti nyelven, ukrán felirattal bemutatott filmek aránya pedig nem haladhatja meg a havi 10 százalékot.

Tovább tombol a magyarellenes ukrán nacionalizmus

Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán nyelvtörvényre tett javaslatot, amely kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán. Ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön leszögezte , Magyarországnak fontos, hogy jó viszonyt ápoljon minden szomszédos országgal de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust velünk szemben, és mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzet elfajuljon.

Nemcsak a magyar kormány, de a nemzetközi politika is komoly kritikával illette korábban az ukrán nyelvtörvényre vonatkozó javaslatot, hiszen az egyértelműen diszkriminatív és hatályba lépése esetén negatívan befolyásolja a kisebbségi nyelvek, többek között a magyar helyzetét. Az Európai Unió korábban részben büntetőjogi felelősségre vonás és a lehetséges pénzbírságok miatt figyelmeztette Kijevet arra, hogy mielőtt végleges formájában elfogadja a törvényt, azt mindenképpen küldje el a Velencei Bizottsághoz normakontrollra.

Egyre durvul az ukránosítás Kárpátalján

Fokozódik a veszély, tombol a magyarellenesség: már februárban megszavazhatják az új, erősen diszkriminatív ukrán nyelvtörvényt. Azaz magasról tesznek a nemzetközi tiltakozásra! Hiába a magyar kormány ellenállása és a folyamatos nemzetközi tiltakozás, már februárban újra megszavazhatja a kijevi törvényhozás az új, erősen diszkriminatív ukrán nyelvtörvényt.

A törvényjavaslat elfogadásának értelmében ezentúl büntetőjogi felelősséget von maga után a törvény megszegése, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet.

A karpatalja.ma megjegyzi, bár az ukrán elnökválasztást nagy fölénnyel megnyerő Volodimir Zelenszkij nem számít az erősen diszkriminatív nyelvtörvény hívének, a még néhány hétig hivatalban lévő, a választáson súlyos vereséget szenvedő Petro Porosenko elnök azt ígérte, amennyiben a parlament megszavazza a nyelvtörvényt, ő kész az aláírásával hatályba léptetni.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy nyilatkozott szerdán az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

Címkék: Kárpátalja, ukrajna
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/71908/pics/lead_800x600.jpg
Kárpátalja,ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?