Blogolj!

Nonstop őrséggel védik az úzvölgyi temetőt a román rablóktól


Stop, Constantin Toma! Az erdélyi magyar politikusok a testükkel védik meg az első világháborús magyar katonatemetőt a foglalástól és román gúnyparcella pénteki „avatásától”.

Fotó: Tamás Sándor Facebook-oldala

Hajmeresztő tiltakozási akciót generált az úzvölgyi temetőbotrányszámol be a rémtörténet legújabb fejezetéről a Maszol.ro. Mint többször beszámoltunk róla, a Bákó megyei Dormánfalva helyhatósága egy gusztustalan képviselő-testületi döntéssel nemrég „bekebelezte” a Hargita és Bákó megye határán lévő, de Csíkszentmárton közigazgatása alá tartozó úzvölgyi temetőt, amelyben az első világháborúban elesett honvédek nyugszanak, és ott első és második világháborús román emlékhelyet állíttatott, amelyeket május 17-én tervezett felavatni.

A román rablók 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet húztak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák–magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Az eljárás ellen számos erdélyi magyar politikus, közéleti személyiség, az RMDSZ és a magyar kormány is hevesen tiltakozott.

A portál szerint bár Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere a nemzetközivé vált balhé árnyában megígérte, nem tartják meg pénteken a magyar temető meggyalázásával kialakított román gúnyparcella avatását, nemzettársaink nem nagyon bíznak a román politikusi adott szóban.

Egyre több erdélyi magyar politikus védené ott éjszakázással, akár nonstop őrködéssel a magyar katonatemetőt, és szólítja fel a nemzettársait is a cselekvő védekezésre.

A Magyar Polgári Párt (MPP) keddi közleményében bejelentette: 24 órán keresztül őrséget állnak majd a temetőben, hogy megakadályozzák a ceremóniát. Mivel éjszakázásról is szó van, Mezei János pártelnök azt javasolja a résztvevőknek, hogy vigyenek magukkal ennivalót, vizet és meleg ruhát – olvasható a Maszol.ro cikkében.

Mezei közleményében azt írja, „az erdélyi magyarság száz éves tapasztalata inti óvatosságra pártját”, nem hisznek a dormánfalvi elöljárónak, ezért vonulnak a helyszínre.

„Meggyalázták őseink emlékét. Történelmünk meghamisításán dolgoznak. Magyarságunkban vérig sértettek, porig aláztak. Mi marad gyermekeinknek az ősi hagyatékból, ha mi karba tett kézzel szemlélődünk és csupán méltatlankodunk és magunkban háborgunk ebben a helyzetben?”

– fogalmaz a pártelnök.

A Maszol.ro emlékeztet, az MMP aktivistái feltehetően nem lesznek egyedül, hiszen Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök már vasárnap közölte: május 16-én este Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel a helyszínre megy, és ott éjszakáznak, hogy reggel „jó gazdaként” fogadni tudják az avatásra készülőket – és természetesen ő sem felejtett el „erősítést” hívni...

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/72912/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székelyföld,temető,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-15 15:10:47
A székely emberek ötletekben kifogyhatatlanok. Remélem, hogy sikerül is megvédeni a temetőt.
A román senkiháziaknak meg figyelmébe ajánlom Jancsó Benedek 1921. évi bölcseletét:
• A székely nehezen kormányozható, makacs, perlekedő, de csak annak, aki nem tud vele bánni. A székellyel az tud bánni, aki derekabb, kiválóbb egyéniség, mint ő.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?